- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Krem warzywny na zupę
Zainspirowana podanym przez Seniorkę przepisem na krem pomidorowy zrobiłam dziś warzywną bazę na zupę w słoikach.
W zimie rozcieńczę ją esencjonalnym bulionem i zupa gotowa!
Wyszła pyszna, więc póki pamiętam, zapiszę proporcje:
70 dag cebuli (5 -6 sztuk średniej wielkości)
1 średni seler
5 dużych, mięsistych, czerwonych papryk
1 kg dyni typu hokkaido (ważonej po oczyszczeniu nasion)
1,2 l domowego przecieru z pomidorów, lekko zagęszczonego
5 - 6 łyżek przecieru jabłkowego niskosłodzonego
sól, pieprz do smaku
olej, masło do smażenia
marynata do dyni: 4 ząbki czosnku, sól, mała łyżeczka musztardy, sok z cytryny, olej
Dynię umyć, oczyścić, pokroić w dwucentymetrowe plastry, posmarować marynatą, upiec w piekarniku.
Papryki również upiec, włożyć do woreczka z folii, zamknąć, przestudzić, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki i pokroić. W międzyczasie przygotować przecier z pomidorów.
Posiekać cebulę i selera, udusić do miękkości (bez rumienienia) na oleju z masłem.
Dodać do nich pokrojoną dynię, paprykę i przecier jabłkowy, dokładnie zmiksować, dodając porcjami przecier pomidorowy.
Doprawić do smaku pamiętając o tym, że będziemy go potem mieszać z bulionem.
Przełożyć do słoików, pasteryzować ok. 15 - 20 minut.
Z tych proporcji wyszło mi 7 słoików ok. 0,6 l i jeden półlitrowy.

Zainspirowana podanym przez Seniorkę przepisem na krem pomidorowy zrobiłam dziś warzywną bazę na zupę w słoikach.
W zimie rozcieńczę ją esencjonalnym bulionem i zupa gotowa!
Wyszła pyszna, więc póki pamiętam, zapiszę proporcje:
70 dag cebuli (5 -6 sztuk średniej wielkości)
1 średni seler
5 dużych, mięsistych, czerwonych papryk
1 kg dyni typu hokkaido (ważonej po oczyszczeniu nasion)
1,2 l domowego przecieru z pomidorów, lekko zagęszczonego
5 - 6 łyżek przecieru jabłkowego niskosłodzonego
sól, pieprz do smaku
olej, masło do smażenia
marynata do dyni: 4 ząbki czosnku, sól, mała łyżeczka musztardy, sok z cytryny, olej
Dynię umyć, oczyścić, pokroić w dwucentymetrowe plastry, posmarować marynatą, upiec w piekarniku.
Papryki również upiec, włożyć do woreczka z folii, zamknąć, przestudzić, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki i pokroić. W międzyczasie przygotować przecier z pomidorów.
Posiekać cebulę i selera, udusić do miękkości (bez rumienienia) na oleju z masłem.
Dodać do nich pokrojoną dynię, paprykę i przecier jabłkowy, dokładnie zmiksować, dodając porcjami przecier pomidorowy.
Doprawić do smaku pamiętając o tym, że będziemy go potem mieszać z bulionem.
Przełożyć do słoików, pasteryzować ok. 15 - 20 minut.
Z tych proporcji wyszło mi 7 słoików ok. 0,6 l i jeden półlitrowy.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: