Krem z pasternakow i imbiru

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
pyszna, slodko-ostra, aromatyczna zupa krem na zimowe obiady, rozgrzewajaca, o pieknym zapachu.
Mozna podac tak jak ponizej z odrobina kwasnej smietany/jogurtu i uprazonymi platkami migdalowymi lub jakies ziolowe croutons zrobic.

oliwa z oliwek
maslo
1 cebula, duza, posiekana drobno
3 zabki czosnku, rowniez drobno posiekane
kawalek imbiru, dlugosci kciuka, oskrobany i drobno posiekany
po duzej szczypcie mielonego kardamomu, kuminu, cayenne
500g pasternakow, obranych i w kostke pokojonych
800ml dobrego wywaru z warzyw
200ml mleka pelnego
sol, pieprz

platki migdalow uprazone lub prazone nasiona dyni
smietanka, kwasna smietana, jogurt


W sporym garnku roztopic oliwe i maslo, zeszklic cebule, a gdy jest juz miekka dodac czosnek, imbir, przyprawy, smazyc mieszajac. Wmieszac pasternaki, zalac wywarem, doprawic i zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac 15-20 min.
Zdjac z ognia, wystudzic i zblendowac. Zupa ma byc gladka i gesta. Wlac mleko, znow doprawic sola i pieprzem. Podgrzac ale nie gotowac.

Podac ze smietana, platkami i swiezo mielonym czarnym pieprzem.


Od Hugh F-W.
 

Załączniki

  • parsnip_ginger_soup.jpg
    parsnip_ginger_soup.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
zupa do zrobienia , tylko pasternak kupie ,a bywa czasami w jednym zieleniaku ,ale częściej bywa w jednym markecie jako ....pietruszka , no chyba ktoś nie rozróżnia, a to większe to sprowadzają
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
icon_mrgreen.gif
Tutaj, dla odmiany, nie maja zielonego pojecia o pietruszce korzeniowej, ktora nazywa sie hamburg parsley.

I ja pamietam ze w PL sprzedawano pasternaki jako pietruszke, nie mialam pojecia jednak, ze 20 lat pozniej sytuacja bedzie sie miec tak samo.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
No koniecznie, uprawiaja sie lepiej niz pietruszka korzerniowa, swietnie sie przechowuja i sa przeciez takie uniwersalne. Masz nasionka? Jak nie to pisz.

Uwielbiam pasternaki pieczone z oliwa i syropem klonowym/miodem, karmelizuja sie cudownie w piecu, a podane z pieczystym to niebo w gebie.

Innym moim daniem z pasternakiem w roli glownej jest gratin z ziemniakami i Gruyere, ktore planuje na piatek.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy