- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
pyszna, slodko-ostra, aromatyczna zupa krem na zimowe obiady, rozgrzewajaca, o pieknym zapachu.
Mozna podac tak jak ponizej z odrobina kwasnej smietany/jogurtu i uprazonymi platkami migdalowymi lub jakies ziolowe croutons zrobic.
oliwa z oliwek
maslo
1 cebula, duza, posiekana drobno
3 zabki czosnku, rowniez drobno posiekane
kawalek imbiru, dlugosci kciuka, oskrobany i drobno posiekany
po duzej szczypcie mielonego kardamomu, kuminu, cayenne
500g pasternakow, obranych i w kostke pokojonych
800ml dobrego wywaru z warzyw
200ml mleka pelnego
sol, pieprz
platki migdalow uprazone lub prazone nasiona dyni
smietanka, kwasna smietana, jogurt
W sporym garnku roztopic oliwe i maslo, zeszklic cebule, a gdy jest juz miekka dodac czosnek, imbir, przyprawy, smazyc mieszajac. Wmieszac pasternaki, zalac wywarem, doprawic i zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac 15-20 min.
Zdjac z ognia, wystudzic i zblendowac. Zupa ma byc gladka i gesta. Wlac mleko, znow doprawic sola i pieprzem. Podgrzac ale nie gotowac.
Podac ze smietana, platkami i swiezo mielonym czarnym pieprzem.
Od Hugh F-W.
Mozna podac tak jak ponizej z odrobina kwasnej smietany/jogurtu i uprazonymi platkami migdalowymi lub jakies ziolowe croutons zrobic.
oliwa z oliwek
maslo
1 cebula, duza, posiekana drobno
3 zabki czosnku, rowniez drobno posiekane
kawalek imbiru, dlugosci kciuka, oskrobany i drobno posiekany
po duzej szczypcie mielonego kardamomu, kuminu, cayenne
500g pasternakow, obranych i w kostke pokojonych
800ml dobrego wywaru z warzyw
200ml mleka pelnego
sol, pieprz
platki migdalow uprazone lub prazone nasiona dyni
smietanka, kwasna smietana, jogurt
W sporym garnku roztopic oliwe i maslo, zeszklic cebule, a gdy jest juz miekka dodac czosnek, imbir, przyprawy, smazyc mieszajac. Wmieszac pasternaki, zalac wywarem, doprawic i zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac 15-20 min.
Zdjac z ognia, wystudzic i zblendowac. Zupa ma byc gladka i gesta. Wlac mleko, znow doprawic sola i pieprzem. Podgrzac ale nie gotowac.
Podac ze smietana, platkami i swiezo mielonym czarnym pieprzem.
Od Hugh F-W.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: