- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
Składniki:
2 szklanki zsiadłego mleka, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, 2 białka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, do polania sok lub syrop owocowy
Żelatynę, zalać 3 łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje wstawić z naczyniem do garnuszka z wrzącą wodą i rozpuścić. Wystudzoną żelatynę dodać razem z połową cukru do rozmieszanego trzepaczką zsiadłego mleka.
Ubić pianę z białek dodając pod koniec resztę cukru. Gęstnace mleko wymieszać z ubitą pianą i odstawić do zastudzenia.
Rozłożyć zastudzony krem do kompotierek i oblać go sokiem, syropem, lub przybrać dżemem a w sezonie świeżymi owocami.
2 szklanki zsiadłego mleka, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, 2 białka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, do polania sok lub syrop owocowy
Żelatynę, zalać 3 łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje wstawić z naczyniem do garnuszka z wrzącą wodą i rozpuścić. Wystudzoną żelatynę dodać razem z połową cukru do rozmieszanego trzepaczką zsiadłego mleka.
Ubić pianę z białek dodając pod koniec resztę cukru. Gęstnace mleko wymieszać z ubitą pianą i odstawić do zastudzenia.
Rozłożyć zastudzony krem do kompotierek i oblać go sokiem, syropem, lub przybrać dżemem a w sezonie świeżymi owocami.