Krem z siadłego mleka

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Składniki:
2 szklanki zsiadłego mleka, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, 2 białka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, do polania sok lub syrop owocowy

Żelatynę, zalać 3 łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje wstawić z naczyniem do garnuszka z wrzącą wodą i rozpuścić. Wystudzoną żelatynę dodać razem z połową cukru do rozmieszanego trzepaczką zsiadłego mleka.
Ubić pianę z białek dodając pod koniec resztę cukru. Gęstnace mleko wymieszać z ubitą pianą i odstawić do zastudzenia.
Rozłożyć zastudzony krem do kompotierek i oblać go sokiem, syropem, lub przybrać dżemem a w sezonie świeżymi owocami.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Akulka, jaki wychodzi ten deser... jakos nie mogę sobie wyobrazic? Taki budyn?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O.
A ja czasem mam hurtowe ilosci zsiadlego i nie wiem co z nim robic...

Aku a czy żelatyne mozna galaretką zastapic i wtedy w jakiej ilosci wody rozpuścić
gruebel_2.gif

(boje sie troche zelatyny - grudek
icon_wink.gif
)

A mleko z piana to mikserem czy łyżką starczy wymerdać
icon_question.gif


anbetung.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Malgosimi, wstyd, ale nie widziałam twojego posta
icon_redface.gif
Wychodzi coś jak 'delikatna galaretka'.
Ilona @ 6 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=577462Aku a czy żelatyne mozna galaretką zastapic i wtedy w jakiej ilosci wody rozpuścić
gruebel_2.gif

(boje sie troche zelatyny - grudek
icon_wink.gif
)

A mleko z piana to mikserem czy łyżką starczy wymerdać
Myślę, że można wymieszać z galaretką, będziesz miała wtedy deser smakowy i wiecej
icon_wink.gif
Galaretkę rozrób w połowie zalecanej wody. I lepiej jednak łyżką wymieszać, bo białka maja nadać puszystości. Mikserem to sie rozbije chyba raczej i piana siądzie, no chyba, ze na wolniutkich obrotach
gruebel_2.gif

Ja takie rzeczy łychą specjalną czyli prostokątną
icon_wink.gif
I jak mama od dzieciństwa uczyła : "powoli ale energicznie"
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Akulko! a co zamiast mleka zsiadlego, bo u mnie nie uswiadczysz, ale mam kefir, jogurt, itp. ... i mozna agar zamiast zelatyny?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mamusku, z agarem nigdy nie miałam do czynienia.
dontknow.gif
;-(
A kefir i jogurt, sądzę, że też sie doskonale nada. Smak może być inny, ale przecież na pewno nie gorszy
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
mamuska_samuska @ 6 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=577729Akulko! a co zamiast mleka zsiadlego, bo u mnie nie uswiadczysz, ale mam kefir, jogurt, itp. ... i mozna agar zamiast zelatyny?
Z jogo mozesz robic - ja przewaznie robilam ale bez białka i z galaretką
icon_wink.gif


Ze zsiadłymnie robilam, bo balam sie, że jak nie bedzie "rozbite" (takie grudki jakby sa mleka a jak roztrzepane
icon_wink.gif
to sie zwykle kwasne mleko robi) to mi galaretka nie zsiądzie
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy