Kremówka- łatwe ciasto francuskie

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Łatwe ciasto francuskie, którego używam nie tylko do kremówki
icon_smile.gif

Należy zagnieść dwa ciasta.
Ciasto I
1 szklanka mąki, 1/2 kostki masła - zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika 2 kulki ciasta.
Ciasto II1 szklanka mąki, żółtko, 5 łyżek śmietany - zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt twarde. Podzielić je na dwie części.
UWAGA - to pierwsze dobrze jest zagnieść trochę wcześniej, żeby stężało w zamrażalniku.
Mamy zagniecione dwa rodzaje ciasta, musimy z niego zrobić dwa placki na górę i spód naszej kremówki.
Część ciasta II wyjętego z zamrażalnika. To potarkowane lekko przygnieść ręką i zwinąć w ciasny rulon - tak jak roladę. Tę roladę zwinąć w ślimaczka, przypłaszczyć ślimaczka ręką :ugly: i rozwałkować na cienki placek - w ten sposób powstaną nam listki ciasta bez potrzeby wielokrotnego wałkowania.
Umieścić na blaszce, nakłuć widelcem. Piec w temp 200 st. na złoty kolor.
Upiec drugi placek z ciast, które nam zostały postępując jak wyżej.

Krem - wykonanie i składniki

2 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 8 czubatych łyżeczek mąki, 8 łyżeczek cukru pudru, cukier wanilinowy
Zmiksować jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Zagotować mleko, do wrzącego dodać przygotowaną masę energicznie mieszając.
Schłodzić krem, wyłożyć na placek, przykryć drugim. Można wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

napoleonka4nx.jpg

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Alinko, jakiej wielkosci baszke uzyc do tego ciasta? Brzmi naprawde latwiutko i pysznie
icon_smile.gif

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Z tej porcji to 25x35. Ja zawsze robię z podwójnej porcji na blaszce, która jest na wyposażeniu kuchenki.
Samego ciasta można użyć do każdego innego wypieku, do którego potrzebne jest ciasto francuskie.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Bajaderko, przepis jest doskonały i prosty, ale pamiętaj trzeba naprawde cienko rozwałkować. Tak je lubię, że mam w stałym zapasie zamrożone 2 kulki Ciasta I. zawsze można szybko dorobić.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
mniam, a zdjęcie gdzieś sie znajdzie? bo to wygląda mi na szukane przeze mnie napoleonki, a że żem jest typowy wzrokowiec, chetnie bym popatrzyła i zrobiła

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Na święta robiłam aż dwie, na sylwestra również, znika tak szybko. :mrgreen: nie pomyślałam, żeby fotkę pstryknąć. Może następnym razem. Prawdziwa napoleonka jest właśnie z ciasta francuskiego. Masę robię podwójną, żeby było więcej. Porcja na ciasto jest na blaszkę, która jest na wyposażeniu kuchenki. Polecam.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
dzięki wielkie
icon_biggrin.gif
właśnie drukuję przepis

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Z tej porcji to 25x35. Ja zawsze robię z podwójnej porcji na blaszce, która jest na wyposażeniu kuchenki.
jeszcze pytanko hmmm ja mam blaszkę 23,5/39,5 jedna porcja ciasta wystarczy? :roll: :roll: :roll:
piekarnikowe są duże hmmm po krawędziach jak mierze to mam 38/39,5 kurcze teraz nie wiem jak mam sie do tego odnieść :dump:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
jeszcze pytanko hmmm ja mam blaszkę 23,5/39,5 jedna porcja ciasta wystarczy? :roll: :roll: :roll:
piekarnikowe są duże hmmm po krawędziach jak mierze to mam 38/39,5 kurcze teraz nie wiem jak mam sie do tego odnieść :dump:
Nie bój, ja też nic z tego tłumaczenia o blaszkach nierozumiem :dump:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
kasha, hmmm przestudiowalam jeszcze raz i wychodzi tak... to co podala alinka na górze to przepis na blaszkę, a jeśli chcemy zrobić na tej dużej piekarnikowej to wtedy z podwójnej porcji hmmm :dump: chyba dobrze rozumuje co? jeśli nie to prostować :wink:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
kasha, hmmm przestudiowalam jeszcze raz i wychodzi tak... to co podala alinka na górze to przepis na blaszkę, a jeśli chcemy zrobić na tej dużej piekarnikowej to wtedy z podwójnej porcji hmmm :dump: chyba dobrze rozumuje co? jeśli nie to prostować :wink:
A mnie we łbie zamieszało to ostatnie zdanie Alinki:
"Porcja na ciasto jest na blaszkę, która jest na wyposażeniu kuchenki. Polecam."

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
heheh no tak :dump: :denknach: będę jednak sugerowała sie pierwszymi wpisami :wink:

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Sorki, rzeczywiście namieszałam trochę :dump: . Ale jeżeli uprzeć się i ciasto rozwałkować cieniutko to wystarczy tej pojedyńczej porcji na blachę z kuchenki - pomimo gabarytów.

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Wkleiłam dziś zdjęcie, żebyście mogły zobaczyć jakie listki z tego ciasta wychodzą. Robiłam je dziś na specjalne życzenie znajomych, jedziemy do nich zawsze z jakimś ciastem , a te jest szczególnie mile widziane :mrgreen:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Zrobiłam w niedzielę kremówkę z tego ciasta (krem z innego przepisu). Jest pyszne. Niemalże francuskie. Przełozyłam kremem napoleonkowym (I warstwa) i bitą śmietaną (II warstwa) . Polecam.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Alinko, dzieki za przypomnienie i za smakowite zdjecie - to ciasto od dawna jest na mojej liscie "do zrobienia" i chyba a wlasciwie to na pewno zrobie je w ten weekend
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy