Łatwe ciasto francuskie, którego używam nie tylko do kremówki
Należy zagnieść dwa ciasta.
Ciasto I
1 szklanka mąki, 1/2 kostki masła - zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika 2 kulki ciasta.
Ciasto II1 szklanka mąki, żółtko, 5 łyżek śmietany - zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt twarde. Podzielić je na dwie części.
UWAGA - to pierwsze dobrze jest zagnieść trochę wcześniej, żeby stężało w zamrażalniku.
Mamy zagniecione dwa rodzaje ciasta, musimy z niego zrobić dwa placki na górę i spód naszej kremówki.
Część ciasta II wyjętego z zamrażalnika. To potarkowane lekko przygnieść ręką i zwinąć w ciasny rulon - tak jak roladę. Tę roladę zwinąć w ślimaczka, przypłaszczyć ślimaczka ręką
i rozwałkować na cienki placek - w ten sposób powstaną nam listki ciasta bez potrzeby wielokrotnego wałkowania.
Umieścić na blaszce, nakłuć widelcem. Piec w temp 200 st. na złoty kolor.
Upiec drugi placek z ciast, które nam zostały postępując jak wyżej.
Krem - wykonanie i składniki
2 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 8 czubatych łyżeczek mąki, 8 łyżeczek cukru pudru, cukier wanilinowy
Zmiksować jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Zagotować mleko, do wrzącego dodać przygotowaną masę energicznie mieszając.
Schłodzić krem, wyłożyć na placek, przykryć drugim. Można wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Należy zagnieść dwa ciasta.
Ciasto I
1 szklanka mąki, 1/2 kostki masła - zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika 2 kulki ciasta.
Ciasto II1 szklanka mąki, żółtko, 5 łyżek śmietany - zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt twarde. Podzielić je na dwie części.
UWAGA - to pierwsze dobrze jest zagnieść trochę wcześniej, żeby stężało w zamrażalniku.
Mamy zagniecione dwa rodzaje ciasta, musimy z niego zrobić dwa placki na górę i spód naszej kremówki.
Część ciasta II wyjętego z zamrażalnika. To potarkowane lekko przygnieść ręką i zwinąć w ciasny rulon - tak jak roladę. Tę roladę zwinąć w ślimaczka, przypłaszczyć ślimaczka ręką
Umieścić na blaszce, nakłuć widelcem. Piec w temp 200 st. na złoty kolor.
Upiec drugi placek z ciast, które nam zostały postępując jak wyżej.
Krem - wykonanie i składniki
2 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 8 czubatych łyżeczek mąki, 8 łyżeczek cukru pudru, cukier wanilinowy
Zmiksować jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Zagotować mleko, do wrzącego dodać przygotowaną masę energicznie mieszając.
Schłodzić krem, wyłożyć na placek, przykryć drugim. Można wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
