Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ale mniamniuśne choinki
lecker.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Cos schrzanilam. Ale co ?
Nie dalam tym razem czekolady, ale sama skorke. Niestety, ciastka sa banalnie maslane. Nie czuje tej skorki, nic z pomaranczy
icon_sad.gif
W ogole, to ciasto mi sie strasznie kruszylo.

frogini

Member
Lis 1, 2008
184
0
0
Wczoraj upiekłam po raz pierwszy- surowe ciasto pachniało obłędnie, podczas pieczenia w całym mieszkaniu unosił się aromat pomarańczy. Ciastka są przepyszne: kruche, skórka pomarańczowa w połączeniu z czekoladą - boskie połączenie
lecker.gif
Pominęłam skórkę kandyzowaną, a do ciasta dodałam trochę świeżego soku z pomarańczy.

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
ja tez nie dawalam kandyzowanej skorki ale za to otarlam skorke z 2 pomaranczy i dalam jeden cukier wniliowo-pomaranczowy, czekolade mleczna bo za gorzka nie przepadam. a teraz musze je ukrywac zeby dotrawaly do swiat
icon_smile.gif
sa pyszne
lecker.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
JotHa, nie wiem co poszlo 'nie tak'. Innej wielkosci jajka, inna maka... Roznie to bywa.
A Gdy lepilas ciasto w kulke, to tez sie lekko kroszylo? Bo ja nie wkladam go do lodowki dopoki nia ma takiej konsystencji jak powinno.

Ja wczoraj wieczorem zagniotlam ciasto (pieczone beda dzis); nie dalam skorki kandyzowanej tym razem tylko otarta z 2 duuuzych pomaranczy, dodalam 50 g posiekanych orzechow wloskich i 2 lyzki Grand Marnier. Aromat samego ciasta bossski, mam nadzieje, ze po upieczeniu rowniez tak nadal bedzie ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Bea73 @ 22 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=924348JotHa, nie wiem co poszlo 'nie tak'. Innej wielkosci jajka, inna maka... Roznie to bywa.
A Gdy lepilas ciasto w kulke, to tez sie lekko kroszylo? Bo ja nie wkladam go do lodowki dopoki nia ma takiej konsystencji jak powinno.

Ja wczoraj wieczorem zagniotlam ciasto (pieczone beda dzis); nie dalam skorki kandyzowanej tym razem tylko otarta z 2 duuuzych pomaranczy, dodalam 50 g posiekanych orzechow wloskich i 2 lyzki Grand Marnier. Aromat samego ciasta bossski, mam nadzieje, ze po upieczeniu rowniez tak nadal bedzie ;)
ja też
icon_mrgreen.gif
Zrezygnowałam z kandyzowanej, w zastępstwie otarłam skórkę z 2 dużych słodkicj pomarańczy i dałam dwie garści orzechów drobno posiekanych
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Bea73 @ 22 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=924348JotHa, nie wiem co poszlo 'nie tak'. Innej wielkosci jajka, inna maka... Roznie to bywa.
Jak zagniotlam, to wydawalo sie byc juz ok, chociaz mialm wrazenie, ze mam za duzo maki. Dziwne, bo tym razem pracowalam z waga.
icon_mrgreen.gif

Teraz siedza w puszce, mam nadzieje, ze aromat sie troche uaktywni w zamknieciu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
A moje za bardzo sie spiekly ... mimo, ze pilnowalam temp przy drugiej partii, moze za malo maki dalam, ale w smaku super!!

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Pycha wyszły, nie wiem tylko dlaczego im się dość mocno urosło i troszkę straciły na kształcie. Ale smakują nadal wyśmienicie!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy