Kruche ciasteczka orzechowe

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Mozna maczac w czekoladzie i zostawic na pergaminie zeby zastygly, albo tak jak Paula , tylko z wierzchu smarowac czekolada i to sie najlepiej robi pedzelkiem
icon_smile.gif
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Moje siedzą w piekarniku
icon_smile.gif

Do środka dałam gorzką czekoladę, a na wierzch dam mleczną
i nei chciało mi się czekac godziny, więc dałam na pół godziny do zamrażarki.
zobaczymy, co wyjdzie :mrgreen:
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
ja swoje połyzkowałam po połowie...
po raz pierwszy w życiu nei chciała mi się rozpuścić czekolada, jakas oporna była, ale w końcu się udało
icon_smile.gif

ciasteczka smaczne, coś a la pieguski, tylko w czekoladzie
icon_smile.gif
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
woooow ale sliczne wam powychodzily te ciasteczka no i mi narobilyscie ochoty chyba bede jutro piec te smakolyki znowu

ciesze sie ogromnie ze tak fajnie sie wszystkim udaja
icon_smile.gif
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Kamila, czym Ty robilam takie ladne rowniotkie ciasteczka ? :shock:

Jakas mala lyzka do lodow, czy czyms podobnym ? :mrgreen:
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
No to jestem chyba jedyna, której te ciasteczka wyszły nie tak jak powinny. Do smaku nie mam zastrzeżeń, tylko do koloru i konsystencji.
Po pierwsze: ciasto, jeszcze przed pieczeniem, zrobiło się ciemnobrązowe, a czekoladę dałam gorzką (Wedla) i starłam na dużych oczkach. Po drugie: ciastka miały dość zwartą strukturę, a nie były kruche i "napowietrzone". Na szczęście smakowi nic nie mogę zarzucić
Ale gnębi mnie, co zrobiłam nie tak. Macie jakieś sugestie? Chciałabym, żeby nastepnym razem były jeszcze lepsze :mrgreen:
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Nadia moje ciasto jak robie te ciasteczka, to po wizycie w lodowce tez jest ciemne, czekolade tez mialam gorzka i tarlam ja na grubych oczkach, wyszly jak zawsze pyszne
icon_smile.gif

A co tobie dokladnie nie wyszlo? ciaseczka po upieczeniu nie byly kruche? napisz wiecej i jakos dojdziemy gdzie ewentualnie zrobilas cos nie tak
icon_smile.gif


Ruzia
icon_smile.gif
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Ano właśnie nie były kruche nic a nic
icon_sad.gif
A spodziewałam się, że będą się prawie rozsypywać pod palcami. A one takie zwięzłe były i całkiem bez powietrza w środku. A kolor bardzo ciemny, nawet po upieczeniu, w zasadzie to tylko jasną czekoladą mogłam udekorować. No i nie zrobiły się ładne rozpłaszczone kulki, tylko krzywulce takie jak widać na zdjęciu:

dscn03506is.jpg


Tak sobie myślę, co nie tak z proporcjami, że mało suche są. Za dużo tłuszczu? - wszystko dałam według przepisu. Mąkę mam ostatnio dość suchą. No i dlaczego takie czarne :roll:
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
takie ciemne to one się zrobiły od tartej czekolady. MOja tarka na takie maleńkie wioreczki starła czekoladę, że prawie na pył.
Następną razą z czekolady wogóle zrezygnuję albo posiakam grubo.
Ale dobre były, mniam!
icon_smile.gif



ewa
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
No moje tez były dobre, nawet bardzo. Ale dlaczego nie wszystkim wyszły takie murzynkowate jak moje : Na oryginalnym zdjęciu, Kamili i bajaderki ciasteczka są dużo jaśniejsze. A moje takie buraski
icon_sad.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy