- Wrz 13, 2004
 
- 2,992
 
- 0
 
- 0
 
Kruche ciasteczka z czapeczką
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		
	
Z mąki, masła, dwóch zółtek i śmietany zagnieść ciasto. Odstawić do lodówi na 1,5 godziny lub wstawić do zamrażarki na 20 minut (wersja dla niecierpliwych). Ostatnio zagniotłam ciasto, nie miałam czasu na resztę, przeleżakowało 2 dni i ciasteczka były boskie.
    
Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wykrawać foremkami lub kieliszkiem.
1 białko utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.
    
Ciastka układac na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciastka nakładać łyżeczką białko z cukrem, zostawiając spore marginesy, bo białko się trochę rozleje. Na wierzch można dać płatek migdała.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.15minut (w zależności od rozwałkowania, ostatnio piekłam 132 minut), aż się lekko zarumienią.
Ciastka przechowuję w puszczce
	
		
			
		
		
	
			
			
	- 2 szklanką mąki
 - 20 dag masła
 - 2 jajka
 - 2 łyżki śmietany
 - pół szklanki cukru pudru
 
Z mąki, masła, dwóch zółtek i śmietany zagnieść ciasto. Odstawić do lodówi na 1,5 godziny lub wstawić do zamrażarki na 20 minut (wersja dla niecierpliwych). Ostatnio zagniotłam ciasto, nie miałam czasu na resztę, przeleżakowało 2 dni i ciasteczka były boskie.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wykrawać foremkami lub kieliszkiem.
1 białko utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.
Ciastka układac na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciastka nakładać łyżeczką białko z cukrem, zostawiając spore marginesy, bo białko się trochę rozleje. Na wierzch można dać płatek migdała.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.15minut (w zależności od rozwałkowania, ostatnio piekłam 132 minut), aż się lekko zarumienią.
Ciastka przechowuję w puszczce