Kruche ciastka Cranberry Noel

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Przepis pochodzi z programu tv Marthy Stewart ale jest też w sieci tutaj:
www.cookbooks.com/viewcbol.asp?id=914&cat=5
Ciastka są bardzo smaczne i kruche, nie są bardzo słodkie ale takie w sam raz
icon_smile.gif

Orzechy pecan można zastąpić z powodzeniem orzechami włoskimi, a żurawina suszona
jest już dostępna w wielu naszych sklepach.

Podaję składniki na ok. 60 sztuk
Szklanka ma 250 ml

226 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacji
ok. 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę,
dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i
obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie
je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do
następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.



48FdAiuqXt6Era0e2X.jpg
ryxE1IapmQQMZnVYPX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
piękne, piękne! wygladaja w tej puszce jak duńskie ciastka, pysznie. Że tez okrągłych puszek nie mogę znaleźć
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
0
0
Ja tez je zrobilam, od razu po programie Marthy
icon_mrgreen.gif
....zrobilam z posiekanymi orzechami laskowymi i zapisalam przepis do probowania z innymi dodatkami
daumen.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
One nie sa w smaku tłuste? Jakos tak tłusto wyglądaja, jakby smażone były
gruebel_2.gif
...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Nie są tłuste z zewnątrz, to normalne kruche ciasto więc tłuszcz jakiś musi być
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Śliczne.
icon_smile.gif
Co prawda nabyłam suszone żurawiny, ale na szczeście zdusiłam w zarodku myśl, by je jeszcze przed świętami zużytkować do tych ciastek.
icon_mrgreen.gif
Poczekają do nowego roku.
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
ooo pieczenie to już sama przyjemność
icon_smile.gif
to są wygodne ciastka bo można je własnie zrobić wczesniej i schowac do lodówki, potem to już kwestia tylko pokrojenia i upieczenia
icon_smile.gif
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Na szczęście miałam żurawinę w domu.

Powiem krótko:
Pyszne!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: