Kruche ciasto z owocami i waniliową pianką

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ka_thy @ 15 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443122Całkiem sporo masz tej pianki więc nie jest źle. A czy opada to nie pamiętam - jednak dziś nie upiekłam tego ciasta, ale jutro zwrócę uwagę.

I widzę ze zdjęć, że pieczesz w takiej samej foremce jak ja
icon_mrgreen.gif
Chciałoby się, żeby pianka została w takiej pozycji jak była w piekarniku
fiesgrins.gif

Mam dwa takie same ranty. Chwalę je sobie bardzo. Nie są mi potrzebne blachy w różnych rozmiarach.

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
1
0
Opadło. Nawet bardziej niż Tobie h-elen. I chyba bardziej niż poprzednim razem. Ale mi to zupełnie nie przeszkadza.

To co lubię w tym cieście:
1. Smak
2. Kruchość
3. To, że sok z owoców nie wsiąka w ciasto i nie robi się paciaja

Do tej pory moim ulubionym ciastem z rabarbarem był pleśniak. Odkąd odkryłam to ciasto, ono rządzi. A tak zupełnie OT dostałam w pracy w formie podziękowania kołacz z rabarbarem i truskawkami posypany kruszonką. Poezja (a rzadko mi się zdarza tak mówić o wypiekach niedomowych). Teraz myślę, jak taki sam zrobić w domu.

h-elen @ 15 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443131Mam dwa takie same ranty. Chwalę je sobie bardzo. Nie są mi potrzebne blachy w różnych rozmiarach.
Też mam dwa i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie.

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Joanna @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442792Mnie też ta pianka interesuje. Dodatek budyniu rozumiem, ale zastanawiam się, co daje olej...?
Na chłopski rozum dodanie go do ubitych białek spowoduje, że pianka siądzie...
Też myślałam o tym oleju. Doczytałam w komentarzach na blogu, że bez oleju pianka jest dość sucha.
Ale parę osób napisało, że robi bez i jest ok. Ja spróbuję z 2 łyżkami oleju, bo pół szklanki to sporo.

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Robiłam je jak do tej pory tylko w wersj z malinami i jest super, ani trochę nie za słodkie.
Ilość oleju trochę zmniejszami - zamiast pół szklanki jest 100 ml. W zupełności wystarcza.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ciezko wytlumaczyc. Pianka jest, ale ptasie mleczko to to nie jest.
Ptasie sie robi z zelatyna. Jest roznica, ale mam swiadomosc, ze zelatyna w piecu poplynie.
Czuc skrobie na jezyku, choc nie tak strasznie jak w biszkopcie z jablkami. Co daje ten budyn? Bez niego by siadla? Chyba tak
gruebel_2.gif

Mysle, zeby budyn zastapic kislem. A najlepiej pewnie chia.

I powinnam zapisac zmiany.
Jakos nic nie moge zgodnie z przepisem zrobic
fiesgrins.gif

Bede jeszcze probowac. Na razie jest max 7/10.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Pol blachy juz nie ma, a ciasto dopiero niedawno wystyglo. Smaczne i do powtorki.
Dalam mniej cukru i wiecej rabarbaru, nastepym razem sprobuje zmiejszyc ilosc proszku do pieczenia i oleju.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mexi! Racja.
Jesli chodzi o proszek...
Po co w kruchym proszek? I jeszcze takim co ma 5 jajek.
Nastepnym razem, jak w szarlotce ciotki, nie dam nic proszku.
Moze w ogole sprobuje zrobic te szarlotke tylko z malinami. Bo ja z malinami robilam, wedlug oryginalu Dorotus, czy tam od tego kto jej przepis przyslal. A zeby pianka bezowa wyszla wyzsza moze dodam zamrozonych bialek
gruebel_2.gif

Pieczona w masie budyniowej skorbia ma jakis taki posmak, ktorego nie trawie.
Poza tym
icon_wink.gif
nie jest najgorzej. 2 punkty odjelam za maczke, jeden, bo ciasto, ktore wpadlo do srodka maliny sie nie dopieklo. Gdyby dalo sie zrobic plaski wierzch byloby imo idealne
icon_smile.gif

Rabarbar z pianka mnie jakos nie pociaga.
Ale musze cos wykombinowac. Bo i rabarbar urosl i truskawki w ofercie.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jak ktoś nie chce to przecież dawać nie musi
icon_wink.gif
ale z moich obserwacji wynika że kruche z proszkiem jest delikatniejsze, ma lżejszą strukturę niż takie bez proszku.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Moim zdaniem kruche odpowiednio upieczone, rozpływa się w ustach. I jest faktycznie kruche, a nie puszyste jak ciasto z proszkiem.
No dla mnie kruche z proszkiem to nie kruche. Tak jak biszkopt z proszkiem to nie to.

Ale każdy może sobie sypnąć proszku jak lubi.
Tylko nie wiem czy z proszkiem to kruche czy nie...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
.agatka. @ 18 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443745Tylko nie wiem czy z proszkiem to kruche czy nie...
Dla mnie to już półkruche.
Kruche to tylko masło i mąka w odpowiednich proporcjach oraz żółtka (lub ich zamienniki w postaci wody, jogurtu czy śmietany).
Patrząc na składniki i proporcje mąki do tłuszczu, ciasto z tego przepisu to nie kruche, a półkruche.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ono nie jest polkruche, bo nie ma nic plynu, a tluszczu ma przepisowo. Jest mocno kruche i chrupiace.
Od szarlotki ktora robie rozni sie tylko cukrem ( i tym nieszczesnym proszkiem
icon_wink.gif
) i nieco wieksza iloscia tluszczu.
Cukier sprawia, ze kruche jest twardsze. Bez jest sypkie.

Inna sprawa, ze ja zrobilam inne ciasto, bo i skladniki i proporcje inne
fiesgrins.gif

I ja wole bez proszku (czuje niestety, a przy tej technice to bezsensowny dodatek) i bez maczki w budyniu. Musze sprobowac tutejszej metody usztywniania pianek, bo imo posmak rujnuje efekt wizualny.

Malzonek ze wzgledu na ten posmak i pestki w malinach
fiesgrins.gif
dal 8.5/10.
To teraz wiem, czemu nie chudnie
icon_wink.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
kleinschatz, myślę że im zimniejsze, tym lepiej da się zetrzeć na tarce.

Ciasto po "letkich" modyfikacjach (ciasto bez proszku, pianka bez budyniu i oleju, za to z mąką kukurydzianą, więcej rabarbaru)
Jak dla mnie PYCHA!

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Ciasto przepyszne, zachwycam sie jego kruchoscia, szkoda ze tej pianki tak niewiele wychodzi, robilam z rabarberem i dalam go chyba z 80 dag i na slodkosc bylo oki, nie obtaczalam w cukrze, cała reszta jak w przepisie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie trzeba zamrazac.
Ja czesto scieram ciasto wcale nieschlodzone jak sie spiesze.
Jak jest miekkie, jak plastelina, to przeciskam przez tarke dociskajac mase wnetrzem dloni.
Aby tylko farfocle przelecialy przez dziurki, a czy zimne czy cieple nie ma wiekszego znaczenia.
Pianki mialam sporo, bo robilam w tortownicy, zapewne mniejsza od rozmiaru podanej formy.

DSC_0558_001.JPG

Sierotko, ile dalas maczki?
Ja sprobuje zrobic jak tutejsze lemon meringue.

Załączniki

• DSC_0558_001.JPG
    DSC_0558_001.JPG
    29.5 KB · Wyświetleń: 1

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
W wersji sernikowej z brzoskwiniami,pycha.

Załączniki

• DSC_0703.JPG
    DSC_0703.JPG
    244.5 KB · Wyświetleń: 0

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ker, dopiero zauważyłam pytanie! Dałam czubatą łyżkę na 3 jaja (robiłam w mniejszej formie).

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
W porzadku
icon_wink.gif
dziekuje.
Wprawdzie maly sie juz zapytal kiedy bedzie to ciasto
fiesgrins.gif
ale ja jeszcze nie dojrzalam.
Najpierw sprobuje jak meringue.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy