Kruche ciasto z owocami i waniliową pianką

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
ciasto_z_malinami.jpg

Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej i pszennej z masłem i smalcem; pyszne wyszło, bardzo kruche.
Godzina w zamrażalniku w zupełności wystarczyła.
Do masy białkowej z sześciu białek dałam jeden budyń waniliowy 35g, cukier z wanilią, 30g maizeny i 10g mąki ziemniaczanej.
Ciekawe ciasto, nie za słodkie. Pianka nie tak puszysta, jak oczekiwałam, ale dość smaczna. Na kolana jednak nie rzuca.
Piekłam w tortownicy o śr. 28 cm w 190/200 stopniach ok. 40 minut.
 

Załączniki

  • ciasto_z_malinami.jpg
    ciasto_z_malinami.jpg
    88.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
I hop.
Najlepsze, ze nie pamietam co zmienialam.
Ale Joanny ladnie wyglada
icon_wink.gif
to dam rade.

Ta beza cytrynowa, ktora wspominalam, jest tu bardzo popularna. http://www.foodnetwork.ca/recipe/anna-olso...ngue-pie/12767/
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wspaniałe ciasto, znikneło w mgnieniu oka jeszcze ciepłe
icon_lol.gif


Samo ciasto zrobiłam z połowy porcji co zupełnie wystarczyło na blaszkę 32x23cm
nie ucierałam ale rozwałkowałam spód cienko
piankę zrobiłam jak w przepisie czyli z 5 białek,
spróbowałam i rzeczywiście czuć mąkę w budyniach ale inni byli zachwyceni i niczego podejrzanego nie wyczuwali
icon_biggrin.gif

jak dla mnie to straszliwie słodkie, następnym razem nie będę dawać cukru do ciasta.

Czy u Was też ciasto po upieczeniu jest bardzo sypkie i kruszące?
 

Załączniki

  • pianka.jpg
    pianka.jpg
    123.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy