Kruche ciasto z truskawkami

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Jest pachnące,kruche i zawsze się udaje.Truskawki można zastąpić malinami, agrestem, jabłkami albo gruszkami.

ciasto:
-20dag mąki pszennej
-pół kostki masła
-1 łyżka śmietany
-2 żółtka
-1/4 szklanki cukru pudru
-pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-
Masa:
-2szklanki truskawek
-2 białka
-pół szklanki cukru pudru
-pół paczki cukru waniliowego

Przygotowanie:Mąkę z proszkiem i masłem posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść
szybko ciasto.Uformować kulę i włożyć na 20 min do lodówki.Następnie wylepić ciastem formę i piec
w mocno nagrzanym piekarniku około 20 min.W trakcie pieczenia zmniejszyć temperaturę.(ja piekę 10min w 200stC i 10 min w 190st.C)Po wyjęciu odstawić do wystudzenia.
Masa: ubić pianę z białek, dodając cukier puder.Pokrojone truskawki na ćwiartki -wymieszać z pianą i cukrem waniliowym.Wyłożyć masę na ciasto i zapiec przez około 20 min w temperaturze 190stC.
Autorką przepisu jest pani K.Frydman.

Moje uwagi;daję trochę mniej cukru.
Polecam.
lecker.gif
Fotkę podam póżniej.

Anariel

Member
Lis 10, 2007
38
0
0
Ciasto jest przepyszne. Nie wiem czy dokładnie to, czy bardzo podobne. Jak zrobiłam po raz pierwszy, to sama zjadłam ponad połowę, co do tej pory nie zdarzyło mi się z żadnym innym ciastem.
Ja truskawki wykładam na pianę, a nie mieszam z nią. Dzięki temu sok z nich (szczególnie gdy są mrożone) jest izolowany od ciasta kruchego, co powoduje, że wszystko się tak nie rozciapuje.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Szczerze mówiąc z mrożonymi truskawkami nie robiłam jeszcze tego ciasta, ale zapewniam Cię Anariel-
jeśli zmieszasz świeże truskawki z pianą to ciasto się nie rozciapie.Polecam bo ja również go lubię i korzystam
zwłaszcza w sezonie.Muszę wypróbować też z mrożonymi.
wink.gif

Anariel

Member
Lis 10, 2007
38
0
0
tartaztruscb5.jpg

Znalazłam nawet zdjęcie. Wybaczcie mało ciekawą scenerię, ale myślałam wówczas, że robię je tylko dla siebie
icon_wink.gif
.
Na zdjęciu z mrożonymi truskawkami. Gdy ktoś wybierze tę wersję, to trzeba najpierw je rozmrozić na sitku, żeby odsączyć chociaż część soku.

A, na pewno w najbliższym czasie spróbuję zamieszać pianę z truskawkami, chociaż w tej wersji jest tak pyszne, że aż strach coś zmieniać
icon_wink.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Anariel dzięki za fotkę, moja niestety będzie z opóżnieniem.Bardzo się cieszę, że go lubisz.Jeśli upieczesz
za świeżymi- to daj znać jak wyszło.
wink.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Dodaję tylko fotkę.

Załączniki

• DSCN0121.JPG
    DSCN0121.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy