- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Jest pachnące,kruche i zawsze się udaje.Truskawki można zastąpić malinami, agrestem, jabłkami albo gruszkami.
ciasto:
-20dag mąki pszennej
-pół kostki masła
-1 łyżka śmietany
-2 żółtka
-1/4 szklanki cukru pudru
-pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-
Masa:
-2szklanki truskawek
-2 białka
-pół szklanki cukru pudru
-pół paczki cukru waniliowego
Przygotowanie:Mąkę z proszkiem i masłem posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść
szybko ciasto.Uformować kulę i włożyć na 20 min do lodówki.Następnie wylepić ciastem formę i piec
w mocno nagrzanym piekarniku około 20 min.W trakcie pieczenia zmniejszyć temperaturę.(ja piekę 10min w 200stC i 10 min w 190st.C)Po wyjęciu odstawić do wystudzenia.
Masa: ubić pianę z białek, dodając cukier puder.Pokrojone truskawki na ćwiartki -wymieszać z pianą i cukrem waniliowym.Wyłożyć masę na ciasto i zapiec przez około 20 min w temperaturze 190stC.
Autorką przepisu jest pani K.Frydman.
Moje uwagi;daję trochę mniej cukru.
Polecam.
Fotkę podam póżniej.
ciasto:
-20dag mąki pszennej
-pół kostki masła
-1 łyżka śmietany
-2 żółtka
-1/4 szklanki cukru pudru
-pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-
Masa:
-2szklanki truskawek
-2 białka
-pół szklanki cukru pudru
-pół paczki cukru waniliowego
Przygotowanie:Mąkę z proszkiem i masłem posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść
szybko ciasto.Uformować kulę i włożyć na 20 min do lodówki.Następnie wylepić ciastem formę i piec
w mocno nagrzanym piekarniku około 20 min.W trakcie pieczenia zmniejszyć temperaturę.(ja piekę 10min w 200stC i 10 min w 190st.C)Po wyjęciu odstawić do wystudzenia.
Masa: ubić pianę z białek, dodając cukier puder.Pokrojone truskawki na ćwiartki -wymieszać z pianą i cukrem waniliowym.Wyłożyć masę na ciasto i zapiec przez około 20 min w temperaturze 190stC.
Autorką przepisu jest pani K.Frydman.
Moje uwagi;daję trochę mniej cukru.
Polecam.
