- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Na niedzielny lunch smazylam jajka sadzone w foremkach w ksztalcie serca i gdy tak smazylam, pomyslalam, ze jablkowe nadzienie, ladnie wygladaloyby zamkniete w sercach z kruchego ciasta. I ba, nie tylko ladnie wygladaja, ale smakuja tez przednio. Mozna walkowac ulubione ciasto kruche, na 3mm, dwa serca na kazde ciasto (ponizej podaje przepis na moje - nazywamy je rich shortcrust pastry, bo wzbogacamy jej jajami). Jablka najlepiej wziac takie, ktore po smazeniu miekna ale nie traca zanadto kasztaltu - ja wzielam Cox. Wlasciwie nie nadziewalam marcepanem tylko masa migdalowa, domowa, ale z powodzeniem wydaje mi sie, mozna uzyc marcepanu - ciastka beda slodsze.
Na 12 sporych serc.
Ciasto:
400g maki zwyklej
1/2 lyzeczki soli
4 lyzki cukru pudru*
100g zimnego masla
100g zimnego smalcu
2 jajka roztrzepane
2 lyzeczki soku z cytryny
ew. lodowata woda
* gdy ciasto zagniatam do nieslodkich wypiekow wtedy pomijam cukier.
Make przesiewam z sola i cukrem do miski. Dodaje posiekane na kawalki maslo i smalec. Lacze tluszcze z maka az powstana okuszki. Na srodku robe wglebienie do ktorego wlewam jajka i sok z cytryny. Nozem o zaokraglonym koncu szybko lacze calosc w ciasto. Gdyby bylo suche, mozna dodac lodowatej wody, zaczynajac od jednej lyzki. Przyznaje jednak, ze jak dotad same jajka i sok wystarczaja.
Ciasto zawijam i chlodze, pare godzin najlepiej.
W tym czasie przygotowyuje nadzienie:
maslo
4 jablka, obrane i pokrojone w kostke
3 lyzki cukru drobnego
1/4 lyzeczki cynamonu
skorka otarta z 1/2 cytryny
2 lyzki Calvadosu lub brandy/rumu
Maslo stapiam i dodaje jablka, przesmazam, posypuje cukrem, cynamonem, starta skorka. lekko mieszam i smaze, gdy zaczynaja mieknac wlewam alkohol i redukuje. Chlodze przed uzyciem.
Rozgrzewam piec do 180C.
Ciasto dziele na pol i rozwalkowuje na dwa duze platy. Wykrawam serca. Na polowie wycietych ksztaltow ukladam cienkie plasterki masy migdalowej, na to po czubatej lyzce jablek, brzegi pedzluje jajkiem roztrzepanym z woda. Na wierzchu ukladam druga polowe serc, lekko dociskam, a nastepnie wyciskam widelcem wzorek. Ukladam na blasze wylozonej papierem. Wierzchy nakluwam widelcem, np na drodku, 3 razy. Pieke ok 15-20 min.
Dodatkowo rowniez podaje przepis na mase marcepanowa jesli macie ochote zrobic. W przepisie chodzi o wode rozana spozywcza, ktora jest bardzo aromatyczna i 1 lyzeczka to wiecej niz potrzeba. Masa po wyrobieniu jest zwarta, ale nie twarda jak marcepan, twardnieje w chlodzie. mozna dlugo przechowywac.
Masa marcepanowa:
200g mielonych migdalow
200g cukru pudru
1 bialko
1 lyzka dobrego ekstraktu z migdalow
1 lyzeczka wody rozanej
Mieszam migdalowa make z cukrem, dodaje bialko i dodatki smakowe. Zagniatam az stanie sie gladka. Chlodze.
Na 12 sporych serc.
Ciasto:
400g maki zwyklej
1/2 lyzeczki soli
4 lyzki cukru pudru*
100g zimnego masla
100g zimnego smalcu
2 jajka roztrzepane
2 lyzeczki soku z cytryny
ew. lodowata woda
* gdy ciasto zagniatam do nieslodkich wypiekow wtedy pomijam cukier.
Make przesiewam z sola i cukrem do miski. Dodaje posiekane na kawalki maslo i smalec. Lacze tluszcze z maka az powstana okuszki. Na srodku robe wglebienie do ktorego wlewam jajka i sok z cytryny. Nozem o zaokraglonym koncu szybko lacze calosc w ciasto. Gdyby bylo suche, mozna dodac lodowatej wody, zaczynajac od jednej lyzki. Przyznaje jednak, ze jak dotad same jajka i sok wystarczaja.
Ciasto zawijam i chlodze, pare godzin najlepiej.
W tym czasie przygotowyuje nadzienie:
maslo
4 jablka, obrane i pokrojone w kostke
3 lyzki cukru drobnego
1/4 lyzeczki cynamonu
skorka otarta z 1/2 cytryny
2 lyzki Calvadosu lub brandy/rumu
Maslo stapiam i dodaje jablka, przesmazam, posypuje cukrem, cynamonem, starta skorka. lekko mieszam i smaze, gdy zaczynaja mieknac wlewam alkohol i redukuje. Chlodze przed uzyciem.
Rozgrzewam piec do 180C.
Ciasto dziele na pol i rozwalkowuje na dwa duze platy. Wykrawam serca. Na polowie wycietych ksztaltow ukladam cienkie plasterki masy migdalowej, na to po czubatej lyzce jablek, brzegi pedzluje jajkiem roztrzepanym z woda. Na wierzchu ukladam druga polowe serc, lekko dociskam, a nastepnie wyciskam widelcem wzorek. Ukladam na blasze wylozonej papierem. Wierzchy nakluwam widelcem, np na drodku, 3 razy. Pieke ok 15-20 min.
Dodatkowo rowniez podaje przepis na mase marcepanowa jesli macie ochote zrobic. W przepisie chodzi o wode rozana spozywcza, ktora jest bardzo aromatyczna i 1 lyzeczka to wiecej niz potrzeba. Masa po wyrobieniu jest zwarta, ale nie twarda jak marcepan, twardnieje w chlodzie. mozna dlugo przechowywac.
Masa marcepanowa:
200g mielonych migdalow
200g cukru pudru
1 bialko
1 lyzka dobrego ekstraktu z migdalow
1 lyzeczka wody rozanej
Mieszam migdalowa make z cukrem, dodaje bialko i dodatki smakowe. Zagniatam az stanie sie gladka. Chlodze.



