Kruche serca

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Na niedzielny lunch smazylam jajka sadzone w foremkach w ksztalcie serca i gdy tak smazylam, pomyslalam, ze jablkowe nadzienie, ladnie wygladaloyby zamkniete w sercach z kruchego ciasta. I ba, nie tylko ladnie wygladaja, ale smakuja tez przednio. Mozna walkowac ulubione ciasto kruche, na 3mm, dwa serca na kazde ciasto (ponizej podaje przepis na moje - nazywamy je rich shortcrust pastry, bo wzbogacamy jej jajami). Jablka najlepiej wziac takie, ktore po smazeniu miekna ale nie traca zanadto kasztaltu - ja wzielam Cox. Wlasciwie nie nadziewalam marcepanem tylko masa migdalowa, domowa, ale z powodzeniem wydaje mi sie, mozna uzyc marcepanu - ciastka beda slodsze.

Na 12 sporych serc.

Ciasto:
400g maki zwyklej
1/2 lyzeczki soli
4 lyzki cukru pudru*
100g zimnego masla
100g zimnego smalcu
2 jajka roztrzepane
2 lyzeczki soku z cytryny
ew. lodowata woda

* gdy ciasto zagniatam do nieslodkich wypiekow wtedy pomijam cukier.

Make przesiewam z sola i cukrem do miski. Dodaje posiekane na kawalki maslo i smalec. Lacze tluszcze z maka az powstana okuszki. Na srodku robe wglebienie do ktorego wlewam jajka i sok z cytryny. Nozem o zaokraglonym koncu szybko lacze calosc w ciasto. Gdyby bylo suche, mozna dodac lodowatej wody, zaczynajac od jednej lyzki. Przyznaje jednak, ze jak dotad same jajka i sok wystarczaja.

Ciasto zawijam i chlodze, pare godzin najlepiej.

W tym czasie przygotowyuje nadzienie:

maslo
4 jablka, obrane i pokrojone w kostke
3 lyzki cukru drobnego
1/4 lyzeczki cynamonu
skorka otarta z 1/2 cytryny
2 lyzki Calvadosu lub brandy/rumu

Maslo stapiam i dodaje jablka, przesmazam, posypuje cukrem, cynamonem, starta skorka. lekko mieszam i smaze, gdy zaczynaja mieknac wlewam alkohol i redukuje. Chlodze przed uzyciem.

Rozgrzewam piec do 180C.

Ciasto dziele na pol i rozwalkowuje na dwa duze platy. Wykrawam serca. Na polowie wycietych ksztaltow ukladam cienkie plasterki masy migdalowej, na to po czubatej lyzce jablek, brzegi pedzluje jajkiem roztrzepanym z woda. Na wierzchu ukladam druga polowe serc, lekko dociskam, a nastepnie wyciskam widelcem wzorek. Ukladam na blasze wylozonej papierem. Wierzchy nakluwam widelcem, np na drodku, 3 razy. Pieke ok 15-20 min.

Dodatkowo rowniez podaje przepis na mase marcepanowa jesli macie ochote zrobic. W przepisie chodzi o wode rozana spozywcza, ktora jest bardzo aromatyczna i 1 lyzeczka to wiecej niz potrzeba. Masa po wyrobieniu jest zwarta, ale nie twarda jak marcepan, twardnieje w chlodzie. mozna dlugo przechowywac.

Masa marcepanowa:
200g mielonych migdalow
200g cukru pudru
1 bialko
1 lyzka dobrego ekstraktu z migdalow
1 lyzeczka wody rozanej

Mieszam migdalowa make z cukrem, dodaje bialko i dodatki smakowe. Zagniatam az stanie sie gladka. Chlodze.

Shortcrust_Hearts_1.jpg Shortcrust_Hearts_2.jpg

Shortcrust_Hearts_3.jpg Shortcrust_Hearts_4.JPG

Załączniki

• Shortcrust_Hearts_1.jpg
    Shortcrust_Hearts_1.jpg
    171.6 KB · Wyświetleń: 2
  • Shortcrust_Hearts_2.jpg
    Shortcrust_Hearts_2.jpg
    193.4 KB · Wyświetleń: 2
  • Shortcrust_Hearts_3.jpg
    Shortcrust_Hearts_3.jpg
    259 KB · Wyświetleń: 2
  • Shortcrust_Hearts_4.JPG
    Shortcrust_Hearts_4.JPG
    320.6 KB · Wyświetleń: 2

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
O własnie, przecież mam foremki do mini tart Wiltona (i nie tylko ja je tu mam
icon_mrgreen.gif
) dawno nie używałam
fiesgrins.gif

Bardzo ładnie się prezentują te serca
fiesgrins.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A mamy, zza oceanu do nas przybyly
icon_cool.gif

Na pewno mozna je wykorzystac w powyzszym przepisie. Ja ostatnio uzywalam tej w ksztalcie dyni, z dyniowo serowym nadzieniem ciastka pieklam.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja pomyślałam o tych w kształcie jabłek, pasują tu jak ulał
icon_mrgreen.gif

Muszę tylko jabłka do pieczenia kupić, bo mam ich sporo, ale deserowej słodkiej Gali, nie bardzo mi tu pasuje.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Cox polecam, moje byly nawet takie dluugo lezace...

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Joanno, masz rację, ale Gala jest wg mnie za słodka. Koksa zaproponowana przez Tatter już lepiej pasuje, bo jednak jest słodko kwaśna
fiesgrins.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Z Granny Smith wychodza bardzo smaczne, slodko-kwasne nadzienia do szarlotek. Czesto mieszam jablka do gotowania z semi-deserowymi jak Granny albo Coxy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy