Kruche walentynki

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
Składniki:

1/2 kg mąki,
3 żółtka,
1 kostka masła,
1szklanka cukru
śmietana tyle tylko aby się
zagniotło ciasto

Wykonanie:

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać przesiany cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić min. 30 min. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka przy pomocy foremki w kształcie serduszka. Piec ok 10 min w temperaturze ok. 190 stopni.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
cudne serduszka szkoda że dopiero teraz je odkryłam
icon_sad.gif
bo mogłabym zrobić na jutro, ale trudno, będą na sobotę :mrgreen:
Mam tylko pytanie odnośnie masła czy kostka 250 g i ile mniej więcej wychodzi ciasteczek z tej porcji, bo nie wiem czy jedna wystarczy?

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Podoba mi sie !
icon_smile.gif

Teraz pytanka: Te marmoladka nie wycieknie ? Male serduszka sie dzieki marmoladce polacza z duzymi ?
Mam foremke... Mam rozana konfiture ...

A teraz sie przygladam i ... one sa jak markizy sklejane po upieczeniu ?!?! Bo juz gluypia jestem. :dump: Pozniej posypujesz pudrem ?

:mrgreen:

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
sklejane są po upieczeniu, marmoladę nakładam na połówki bez okienka i staram się aby na środku było więcej marmolady, żeby po nałożeniu połówki z "okienkiem" ta marmolada ładnie to "okienko" wypełniła maleńkie serduszka które zostały przy wykrawaniu upiekłam osobno, bo są malutkie i wymagają krótszego czasu pieczenia, i powtykałam je później w "okienko" serduszka i tak się trzymają.

Mam nadzieję, że nie namieszałam z tymi "okienkami" :mrgreen: :mrgreen:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Ja chyba zrobie je z nutella..........bo nie mam nic dzemowatego w domu a wychodzic sie nie chce........ :roll: ...mysllicie, ze pasuje : : :dump:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tak sie Nesiu zastanawiam, czy nawet nie bardziej niz marmoladka. Chociaz... to kruche sa ciastka, to ... bo ja wiem

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
CYTATDzem tez moze byc, czy za rzadki
jeśli chodzi o kruche ciasteczka to ja dżem omijam szerokim łukiem,
bo to zbyt słodkie wychodzi, oczywiście konfitury, powidła czy marmolada to też słodycz ale jak dla mnie lepiej komponują się z tym rodzajem ciasteczek pewnie dlatego, że gdzieś tam mają nutkę kwaskowatości szczególnie jeśli chodzi o powidła...
nutella może być jak najbardziej tylko słodziutkie to będzie... ja użyłam marmolady bo chciałam żeby nadzienie czerwone było, można też cieniutko posmarować dżemkiem skleić ciasteczko i zalać galaretką to "okienko" ale to robota dla cierpliwych :mrgreen: i galaretka musi być odpowiednio gęsta

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
No i wiedziałam że się nie zawiodę :freu:
ciasteczka wyszły rewelacyjnie smaczne - takie o jakie mi chodziło idealnie kruche i nie za słodkie. Na stałe zagoszczą u nas To najlepsze kruche ciasto jakie udało mi się zrobić, bo było bardzo dobre i idealne do wyrabiania (nawet nie musiałam podsypywać mąką).
Baśka :anbetung:
oto efekt:
Mati_urodziny%20005.jpg

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
Dziewczyny bardzo się cieszę, że przepis Wam przypadł do gustu :banana:
zdradzę Wam w takim razie jeszcze jedną tajemnicę:
otóż żeby to ciasto było jeszcze bardziej kurche i delikatne
to proponuję dać trzy żółtka ale ugotowane, przeciera się
je wtedy przez sitko, najlepiej metalowe, prosto do ciasta.

Agata efekt :daumen:

acha ciasto to można wykorzystać do kruchych babeczek,
w takich foremkach np
629862_G.jpg

jeśli potrzebujecie ciasto na paszteciki i inne wypieki na ostro
z udziałem kruchego ciasta to wystarczy pominąć całkowicie
przy sporządzaniu cukier puder
icon_smile.gif
. Takie foremki wyklejam też
ciastem na pikantnie i przed podaniem wypełniam je dowolnym
farszem i mam tartinki :mrgreen:

ale się rozgadałam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy