Ciasto półkruche z gruszkami
1/2 kasi
2.5 szkl mąki
żółtko
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
6gruszek
1/3 szkl cukru
25 ml koniaku
1/2 łyżeczki cynamonu
gruszki obrać oczyścić z nasion itp pokroić w cwiartki. Posmazyć na paltelni z cukrem i alkoholem i łyżką wody i cynamonem.
skłądniki ciasta zagnieśc i włożyć na pół godz. do lodówki. Foremkę wysmarować tłuszczem ułożyć gruszki na nie rozłożyć ciasto ( ja wałkuję przez folię zeby się nie kleiło) . Piec w 180 stopniach na złoto (ok 40 minut)
1/2 kasi
2.5 szkl mąki
żółtko
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
6gruszek
1/3 szkl cukru
25 ml koniaku
1/2 łyżeczki cynamonu
gruszki obrać oczyścić z nasion itp pokroić w cwiartki. Posmazyć na paltelni z cukrem i alkoholem i łyżką wody i cynamonem.
skłądniki ciasta zagnieśc i włożyć na pół godz. do lodówki. Foremkę wysmarować tłuszczem ułożyć gruszki na nie rozłożyć ciasto ( ja wałkuję przez folię zeby się nie kleiło) . Piec w 180 stopniach na złoto (ok 40 minut)