kruche z gruszkami

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
Ciasto półkruche z gruszkami

1/2 kasi
2.5 szkl mąki
żółtko
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka

6gruszek
1/3 szkl cukru
25 ml koniaku
1/2 łyżeczki cynamonu

gruszki obrać oczyścić z nasion itp pokroić w cwiartki. Posmazyć na paltelni z cukrem i alkoholem i łyżką wody i cynamonem.

skłądniki ciasta zagnieśc i włożyć na pół godz. do lodówki. Foremkę wysmarować tłuszczem ułożyć gruszki na nie rozłożyć ciasto ( ja wałkuję przez folię zeby się nie kleiło) . Piec w 180 stopniach na złoto (ok 40 minut)
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Mam pytanie - czy te gruszki sie jakoś rozpadają po upieczeniu , czy nadal sa całe ?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Gruszki, jak Chinczyki, trzymaja sie mocno. Jak znam ciasta gruszkowe, powinny to byc gruszki z gatunku twardszych / nie klapsy /.