- Mar 4, 2007
- 128
- 0
- 0
Kruchy blok czekoladowy - czyli smaczny deser przypominający w smaku "czekoladowe szyszki"
(wg książki "Czekolada"
warstwa z białej czekolady:
55g masła
1 łyżka miodu
150g białej czekolady
50g preparowanego ryżu
warstwa z czekolady deserowej:
55g masła
2 łyżki miodu
125g czekolady deserowej (ja użyłam 100g mlecznej i 25g deserowej)
75g preparowanego ryżu
Posmarować blaszkę cienko masłem i wyłożyć pergaminem.
Przygotować białą warstwę:
Czekoladę, masło, miód rozpuścić w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, dodać ryż i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch.
Analogicznie przygotować warstwę z ciemnej czekolady i przełożyć ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, schłodzić w lodówce.
Smacznego


(wg książki "Czekolada"
warstwa z białej czekolady:
55g masła
1 łyżka miodu
150g białej czekolady
50g preparowanego ryżu
warstwa z czekolady deserowej:
55g masła
2 łyżki miodu
125g czekolady deserowej (ja użyłam 100g mlecznej i 25g deserowej)
75g preparowanego ryżu
Posmarować blaszkę cienko masłem i wyłożyć pergaminem.
Przygotować białą warstwę:
Czekoladę, masło, miód rozpuścić w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, dodać ryż i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch.
Analogicznie przygotować warstwę z ciemnej czekolady i przełożyć ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, schłodzić w lodówce.
Smacznego


