Kruchy blok czekoladowy

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
Kruchy blok czekoladowy - czyli smaczny deser przypominający w smaku "czekoladowe szyszki"
lecker.gif

(wg książki "Czekolada")

warstwa z białej czekolady:
55g masła
1 łyżka miodu
150g białej czekolady
50g preparowanego ryżu

warstwa z czekolady deserowej:
55g masła
2 łyżki miodu
125g czekolady deserowej (ja użyłam 100g mlecznej i 25g deserowej)
75g preparowanego ryżu

Posmarować blaszkę cienko masłem i wyłożyć pergaminem.
Przygotować białą warstwę:
Czekoladę, masło, miód rozpuścić w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, dodać ryż i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch.

Analogicznie przygotować warstwę z ciemnej czekolady i przełożyć ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, schłodzić w lodówce.

Smacznego
icon_smile.gif


DSC_0001.jpg

DSC_0002.jpg
 

Załączniki

  • DSC_0001.jpg
    DSC_0001.jpg
    179.3 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_0002.jpg
    DSC_0002.jpg
    183.6 KB · Wyświetleń: 2

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Już było
Tłumaczenie poszło w ciekawym kierunku
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
ja też go robiłam
icon_smile.gif
pychotka
icon_smile.gif


dzięki temu moja Mama częściej robi 'szyszki', bo nie formuje ich już w rękach (a co za tym idzie - koniec z poparzeniami), tylko całą masę wrzuca tak jak tutaj, do foremki, a potem kroi na kawałki :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy