Kruchy placek z rabarbarem

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Kruchy placek z rabarbarem

Zwykly placek na cieniutkim spodzie z kruchego ciasta posypany kruszonka, bez ktorego wiosna bylaby troche niekompletna
icon_smile.gif


Ciasto:
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masla
3 duze zoltka
1 lyzka gestej kwasnej smietany

1 kg rabarbaru
6 lyzek cukru
1/2 szklanki dzemu truskawkowego

Kruszonka:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy

Make przesiac z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodac pokrojone na kawalki maslo i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto (swietnie do tego nadaje sie malakser), uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzec na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku.

Przygotowac kruszonke:
Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. Przestudzone ciasto posmarowac cienko dzemem, wylozyc na nie odsaczony rabarbar, posypac lyzka startej bulki i na koncu posypac pokruszona kruszonka. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzic i posypac cukrem pudrem.
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
Bajaderko nie masz litosci! Wczoraj zrobiłam twóje ciasto z rabarbarem, truskawkami i piana z białek a tu widze kolejne pysznosci...
Jak zjem ten to zrobie chyba ten! A wam jakie ciasto z rabarbarem najlepiej smakuje?
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
I to robiłam. Bez dżemu.
Kruszonka robiona tym sposobem jest rewelacyjna.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
pytanko : a ile gram ma ta kostka masla z przepisu?? czy to jest na 200g czy na 250??
 

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Wiec ja też zrobiłam, w wersji dokładnie podanej przez "Bajaderke". Co prawda nie z wiosennym rabarbarem, a ostatnim jesiennym, a i tak było naprawdę pyszne.
lecker.gif


Kruszonka jest boska, tak jak pisała „Syso”

Polecam bardzo serdecznie. Dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
0
Zrobiam, z maleńkiej porcji, bo tylko dla nas dwojga
icon_smile.gif
Połowę zjedliśmy ciepłe... Teraz ostygło i... jest jeszcze pyszniejsze :D Super! Rabarbar jakoś odkryłam na nowo dopiero rok temu, wcześniej jadłam... w dzieciństwie, maczany w cukrze ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Ciasto pyszne. Zrobiłam z małymi zmianami :zamiast dżemu truskawkowego-
dałam hiram, posypałam połową porcji kruszonki. Do ciasta użyłam 175g masła.
lecker.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Bajaderko, twoja KRUSZONKA jest genialna!
daumen.gif

jedyna moja lekka modyfikacja to sposób dodania cukru: zamiast zmieszać go z mąką, rozpuściłam w gorącym maśle