Kruchy przekładaniec z kremem fistaszkowo-kajmakowym,kremem jogurtowym i bezą

larva95

Member
Sie 31, 2011
14
0
0
Ciasto wbrew pozorom nie jest za słodkie-słodycz bezy i kajmaku równoważą słone masło orzechowe,kwaskowy krem jogurtowy i kruche placki,do których nie dodajemy cukru. Ciasto jest pyszne,potwierdziła to też moja mama, która nie jest fanką masła orzechowego
icon_smile.gif


Kruche ciasto:
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
4 żołtka
1-2 łyżki śmietany
szczypta soli

Zagnieść wszystkie składniki razem,podzielić na pół,wyłożyć na 2 blachy o rozmiarach ok. 33x25 cm i piec w 200 st. 15-20 minut,do zezłocenia. Wystudzić.

Beza:
4 białka
200 g cukru(1 szklanka)
2 łyżki kakao
posiekane orzechy lub płatki migdałów

Ubić białka na sztywno,dodawać partiami cukier i miksować aż się rozpuści,na koniec dodać kakao i zmiskować,wyłożyć na jeden z kruchych placków,posypać orzehcami/migdałami i piec w 140 st. 1,5 h i zostawić w piekarniku do wystudzenia.

Krem fistaszkowo-kajmakowy:
400 gram fistaszków lub masła orzechowego
1 puszka masy kajmakowej
ew.4-5 łyżek śmietany/mleka

Fistaszki zmiksować w malakserze na masło orzechowe,dodać parę szczypt soli lub można pominąć ten krok i skorzystać z gotowca:). Dodać kajmak z puszki i zmiskować. W razie bardzo gęstej masy należy dodać parę łyżek śmietany/mleka.

Krem jogurtowo-smietankowy:
800 g jogurtu greckiego (polecam ten z tesco)
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
woda/mleko
1/3 szklanki cukru lub do smaku
cukier waniliowy
Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia.Dodać ok. 0,5 szkl wody/mleka i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Dodawać po łyżce jogurtu,za każdym razem dokładnie mieszając.Wystarczy zmieszać z żelatyną 400 g jogurtu. Ubić śmietanę z cukrami na sztywno,dodać pozostałe 400 g. jogurtu i rozpuszczoną żelatynę z jogurtem.Zmiksować wszystko razem.

Wykonanie:
Na kruchy spód wyłożyć krem fistaszkowo-kajmakowy,na niego mase jogurtową,a na nią placek z bezą.Schłodzić co najmniej 4 h w lodówce. Smacznego
icon_smile.gif

 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To musi być ciasto wyjątkowe, trzeba by na nie napuscic Neteczke i żeby nam zdjęcie pokazała.
icon_smile.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
[quote name='samanta' date='7 Sep 2014, 11:22 ' post='1540824']
To musi być ciasto wyjątkowe, trzeba by na nie napuscic Neteczke i żeby nam zdjęcie pokazała.
icon_smile.gif
]
Oj nie dam się podpuścić, nie dam.Od dwóch tyg zawzięcie ćwiczę, smaruję się różnymi mazidłami ,a tu taka bomba kaloryczna.Ale kiedyś na jakąś specjalną okazję chetnie zrobię ,bo zapowiada się smakowicie.A teraz dieta.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
samanta @ 7 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1540824To musi być ciasto wyjątkowe, trzeba by na nie napuscic Neteczke i żeby nam zdjęcie pokazała.
icon_smile.gif
]
Oj nie dam się podpuścić, nie dam.Od dwóch tyg zawzięcie ćwiczę, smaruję się różnymi mazidłami ,a tu taka bomba kaloryczna.Ale kiedyś na jakąś specjalną okazję chetnie zrobię ,bo zapowiada się smakowicie.A teraz dieta.
A gdzie było napisane, że Ty masz to jeść?
icon_eek.gif

Cwicz kobieto ile wlezie, chociaż nie wiem po co, bo jesteś szczuplutka jakniewiemco
icon_biggrin.gif
a ciasto upiecz, pokaż nam i daj zjeść rodzinie
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Będę Cię podpuszczac, bom ciekawa tego ciasta, a Ty zrobisz i pokazesz ładne zdjęcie
icon_biggrin.gif