Ciasto wbrew pozorom nie jest za słodkie-słodycz bezy i kajmaku równoważą słone masło orzechowe,kwaskowy krem jogurtowy i kruche placki,do których nie dodajemy cukru. Ciasto jest pyszne,potwierdziła to też moja mama, która nie jest fanką masła orzechowego
Kruche ciasto:
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
4 żołtka
1-2 łyżki śmietany
szczypta soli
Zagnieść wszystkie składniki razem,podzielić na pół,wyłożyć na 2 blachy o rozmiarach ok. 33x25 cm i piec w 200 st. 15-20 minut,do zezłocenia. Wystudzić.
Beza:
4 białka
200 g cukru(1 szklanka)
2 łyżki kakao
posiekane orzechy lub płatki migdałów
Ubić białka na sztywno,dodawać partiami cukier i miksować aż się rozpuści,na koniec dodać kakao i zmiskować,wyłożyć na jeden z kruchych placków,posypać orzehcami/migdałami i piec w 140 st. 1,5 h i zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Krem fistaszkowo-kajmakowy:
400 gram fistaszków lub masła orzechowego
1 puszka masy kajmakowej
ew.4-5 łyżek śmietany/mleka
Fistaszki zmiksować w malakserze na masło orzechowe,dodać parę szczypt soli lub można pominąć ten krok i skorzystać z gotowca
. Dodać kajmak z puszki i zmiskować. W razie bardzo gęstej masy należy dodać parę łyżek śmietany/mleka.
Krem jogurtowo-smietankowy:
800 g jogurtu greckiego (polecam ten z tesco)
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
woda/mleko
1/3 szklanki cukru lub do smaku
cukier waniliowy
Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia.Dodać ok. 0,5 szkl wody/mleka i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Dodawać po łyżce jogurtu,za każdym razem dokładnie mieszając.Wystarczy zmieszać z żelatyną 400 g jogurtu. Ubić śmietanę z cukrami na sztywno,dodać pozostałe 400 g. jogurtu i rozpuszczoną żelatynę z jogurtem.Zmiksować wszystko razem.
Wykonanie:
Na kruchy spód wyłożyć krem fistaszkowo-kajmakowy,na niego mase jogurtową,a na nią placek z bezą.Schłodzić co najmniej 4 h w lodówce. Smacznego

Kruche ciasto:
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
4 żołtka
1-2 łyżki śmietany
szczypta soli
Zagnieść wszystkie składniki razem,podzielić na pół,wyłożyć na 2 blachy o rozmiarach ok. 33x25 cm i piec w 200 st. 15-20 minut,do zezłocenia. Wystudzić.
Beza:
4 białka
200 g cukru(1 szklanka)
2 łyżki kakao
posiekane orzechy lub płatki migdałów
Ubić białka na sztywno,dodawać partiami cukier i miksować aż się rozpuści,na koniec dodać kakao i zmiskować,wyłożyć na jeden z kruchych placków,posypać orzehcami/migdałami i piec w 140 st. 1,5 h i zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Krem fistaszkowo-kajmakowy:
400 gram fistaszków lub masła orzechowego
1 puszka masy kajmakowej
ew.4-5 łyżek śmietany/mleka
Fistaszki zmiksować w malakserze na masło orzechowe,dodać parę szczypt soli lub można pominąć ten krok i skorzystać z gotowca
Krem jogurtowo-smietankowy:
800 g jogurtu greckiego (polecam ten z tesco)
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
woda/mleko
1/3 szklanki cukru lub do smaku
cukier waniliowy
Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia.Dodać ok. 0,5 szkl wody/mleka i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Dodawać po łyżce jogurtu,za każdym razem dokładnie mieszając.Wystarczy zmieszać z żelatyną 400 g jogurtu. Ubić śmietanę z cukrami na sztywno,dodać pozostałe 400 g. jogurtu i rozpuszczoną żelatynę z jogurtem.Zmiksować wszystko razem.
Wykonanie:
Na kruchy spód wyłożyć krem fistaszkowo-kajmakowy,na niego mase jogurtową,a na nią placek z bezą.Schłodzić co najmniej 4 h w lodówce. Smacznego
