Kugel ryżowy z rodzynkami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Kugel ryżowy z rodzynkami

Jedna z moich propozycji na Festiwal Kuchni Żydowskiej. Przepis pochodzi ze strony http://www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/potrawy.htm . Nieznacznie go zmieniłam, a od siebie dodałam jabłka z cynamonem. Jest to przepis, do którego chętnie wrócę.

DSC_0055.JPG

(porcja na 2 osoby)

1/4 kg ryżu
2 łyżki cukru
1/2 szkl. rodzynek
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany

Ryż ugotować. Trochę przestudzić.
Wynieszać z żółtkami, cukrem, rodzynkami i śmietaną.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać z ryżem.

Ryż przełożyć do foremek żaroodpornych, zapiekać ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zrumienienia wierzchu.

W międzyczasie można przygotować jabłka z cynamonem:

Duże jabłko pokroić w kostkę, prażyć w niedużej ilości wody, z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu, aż będzie miękkie.
 

Załączniki

  • DSC_0055.JPG
    DSC_0055.JPG
    61.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Fajny przepis. Podoba mi się znacznie bardziej niż oryginał, bo tam jest duuużo cukru
dump.gif
Robię dziś, już wstawiłam sobie ryż
icon_smile.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobione.
Fajny i sycący deser, na tyle sycący, że sądzę, że wystarczyłby dla 4, a nie dla 2 osób
icon_smile.gif


Luuubię ryż i lubię ten kugel.
icon_smile.gif


Podałam z domowymi powidłami śliwkowymi.

 

Załączniki

  • IMG_6059.JPG
    IMG_6059.JPG
    15.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6067.JPG
    IMG_6067.JPG
    16.2 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo się cieszę, Lud , ze Ci smakował
dance.gif

Faktycznie, to bardzo sycące danie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy