- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kugel ryżowy z rodzynkami
Jedna z moich propozycji na Festiwal Kuchni Żydowskiej. Przepis pochodzi ze strony http://www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/potrawy.htm . Nieznacznie go zmieniłam, a od siebie dodałam jabłka z cynamonem. Jest to przepis, do którego chętnie wrócę.
(porcja na 2 osoby)
1/4 kg ryżu
2 łyżki cukru
1/2 szkl. rodzynek
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
Ryż ugotować. Trochę przestudzić.
Wynieszać z żółtkami, cukrem, rodzynkami i śmietaną.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać z ryżem.
Ryż przełożyć do foremek żaroodpornych, zapiekać ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zrumienienia wierzchu.
W międzyczasie można przygotować jabłka z cynamonem:
Duże jabłko pokroić w kostkę, prażyć w niedużej ilości wody, z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu, aż będzie miękkie.
Jedna z moich propozycji na Festiwal Kuchni Żydowskiej. Przepis pochodzi ze strony http://www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/potrawy.htm . Nieznacznie go zmieniłam, a od siebie dodałam jabłka z cynamonem. Jest to przepis, do którego chętnie wrócę.

(porcja na 2 osoby)
1/4 kg ryżu
2 łyżki cukru
1/2 szkl. rodzynek
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
Ryż ugotować. Trochę przestudzić.
Wynieszać z żółtkami, cukrem, rodzynkami i śmietaną.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać z ryżem.
Ryż przełożyć do foremek żaroodpornych, zapiekać ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zrumienienia wierzchu.
W międzyczasie można przygotować jabłka z cynamonem:
Duże jabłko pokroić w kostkę, prażyć w niedużej ilości wody, z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu, aż będzie miękkie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: