- Lis 28, 2005
- 33,971
- 6,402
- 113
Kulebiak z farszem z kapusty i grzybów
wg Neli Rubinstein
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
125 g dobrze schłodzonego masła
125 g dobrze schłodzonego serka homogenizowanego
1 jajko do posmarowania ciasta
Mąkę sól i cukier wymieszać, posiekać z masłem, dodać ser i połączyć go (niespecjalnie dokładnie) czubkami palców z pozostałymi składnikami. Ciasto uformować w wałek i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Farsz:
1 mała poszatkowana główka kapusty
kawałek skórki z cytryny wraz z białą częścią
5 stołowych łyżek masła
sól , pieprz do smaku
2 średnie posiekane cebule
500 g grzybów pokrojonych w grubą kostkę
2 jajka na twardo
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub natki
dla chętnych - odrobina maggi lub 1/2 kostki rosołowej
1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
Kapustę wraz z cytryną wrzucić na 5 min. do wrzątku, odsączyć, skórkę wyrzucić. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki masła, dodać kapustę, 1 i 1/2 łyżeczki soli i 5 ziaren pieprzu. Gotować, aż kapusta zmięknie ( ale jej nie rozgotować ! ). W innym rondlu na pozostałym maśle usmażyć cebulę i grzyby, doprawić solą i pieprzem. Kapustę osączyć na sicie, posiekać drobno, dodać jajka na twardo i dalej siekać - jajka wchłoną nadmiar wilgoci. Dodać grzyby z cebulą, doprawić, dodać natkę lub szczypiorek i kilka minut gotować. Ostudzić !!! Przed napełnianiem kulebiaka dobrze schłodzić !!!!!
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Ciasto rozwałkować posypując mąką. Uformować prostokąt ( 23 -25 na 30 -32 cm ). Farsz w kształcie szerokiego wałka położyć na środku ciasta. Dwoma dłuższymi brzegami zakryć farsz tak, by dwie krawędzie zachodziły na siebie na środku. Zebrać ciasto po bokach, usunąć nadmiar i zakleić. Posmarować jajkiem ubitym z łyżką wody. Na powierzchni kulebiaka zrobić dwa nacięcia - "kominki"(można w nie włożyć malutkie tutki zwinięte z pergaminu do pieczenia ). Wstawić do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec 25 - 30 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Kulebiak jest naprawdę pyszny i robi furorę na przyjęciach, a mimo długaśnego opisu wcale nie jest specjalnie pracochłonny. Ja jeszcze z resztek ciasta wycinam na wierzch ozdobne listki i kwiatki - bardzo to apetycznie wygląda. Farsz najlepiej przygotować w przeddzień pieczenia - jest wtedy dostatecznie zimny, a i roboty jakby mniej ....
wg Neli Rubinstein
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
125 g dobrze schłodzonego masła
125 g dobrze schłodzonego serka homogenizowanego
1 jajko do posmarowania ciasta
Mąkę sól i cukier wymieszać, posiekać z masłem, dodać ser i połączyć go (niespecjalnie dokładnie) czubkami palców z pozostałymi składnikami. Ciasto uformować w wałek i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Farsz:
1 mała poszatkowana główka kapusty
kawałek skórki z cytryny wraz z białą częścią
5 stołowych łyżek masła
sól , pieprz do smaku
2 średnie posiekane cebule
500 g grzybów pokrojonych w grubą kostkę
2 jajka na twardo
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub natki
dla chętnych - odrobina maggi lub 1/2 kostki rosołowej
1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
Kapustę wraz z cytryną wrzucić na 5 min. do wrzątku, odsączyć, skórkę wyrzucić. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki masła, dodać kapustę, 1 i 1/2 łyżeczki soli i 5 ziaren pieprzu. Gotować, aż kapusta zmięknie ( ale jej nie rozgotować ! ). W innym rondlu na pozostałym maśle usmażyć cebulę i grzyby, doprawić solą i pieprzem. Kapustę osączyć na sicie, posiekać drobno, dodać jajka na twardo i dalej siekać - jajka wchłoną nadmiar wilgoci. Dodać grzyby z cebulą, doprawić, dodać natkę lub szczypiorek i kilka minut gotować. Ostudzić !!! Przed napełnianiem kulebiaka dobrze schłodzić !!!!!
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Ciasto rozwałkować posypując mąką. Uformować prostokąt ( 23 -25 na 30 -32 cm ). Farsz w kształcie szerokiego wałka położyć na środku ciasta. Dwoma dłuższymi brzegami zakryć farsz tak, by dwie krawędzie zachodziły na siebie na środku. Zebrać ciasto po bokach, usunąć nadmiar i zakleić. Posmarować jajkiem ubitym z łyżką wody. Na powierzchni kulebiaka zrobić dwa nacięcia - "kominki"(można w nie włożyć malutkie tutki zwinięte z pergaminu do pieczenia ). Wstawić do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec 25 - 30 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Kulebiak jest naprawdę pyszny i robi furorę na przyjęciach, a mimo długaśnego opisu wcale nie jest specjalnie pracochłonny. Ja jeszcze z resztek ciasta wycinam na wierzch ozdobne listki i kwiatki - bardzo to apetycznie wygląda. Farsz najlepiej przygotować w przeddzień pieczenia - jest wtedy dostatecznie zimny, a i roboty jakby mniej ....

Ostatnią edycję dokonał moderator: