Kulki tiramisu

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
Caritka @ 1 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829314Ewusiek, sliczne Ci wyszly
icon_biggrin.gif

A w czym sa obtoczone? Na kakao to nie wyglada
gruebel_2.gif
Caritko , w kakao
icon_wink.gif
, ale nie gorzkim tylko nesquiku dla dzieci 
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
227
0
0
Caritko dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
rzeczywiście mogłam je obtoczyć jeszcze raz ale zwyczajnie o tym nie pomyślałam... Niemniej jednak smakowały mimo to:)
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ja kulki tiramisu obtaczam tak samo w kakao jak kulki z mięsa w mące
fiesgrins.gif


Nasypuję na dno małej miseczki 2-3 łyżeczki kakao, wrzucam kulkę,
nie musi ona być ładnie utoczona, może być tylko tak sciapciana
icon_lol.gif

miskę łapię od góry i szybkimi ruchami obracam nią w powietrzu zataczając nią kółka,
kulka galopuje i toczy się przy ściankach pięknie się kształtując i przy okazji oblapiając się kakao
icon_lol.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Gucio @ 1 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829387U nas też zagościły w domu. Przepyszne
lecker.gif
mniam.gif
, zrobiłam przy pomocy gałkownicy - ciasto wyszło bardzo miękkie, ale nie dodawałam więcej biszkoptów. Na pewno jeszcze nie raz powtórzymy!
cook.gif


Caritko po raz kolejny nie zawiedliśmy się na Twoim przepisie!
cvety.gif
cvety.gif
anbetung.gif
Guciu, bardzo milo mi to slyszec
icon_biggrin.gif
Dziekuje
bussi.gif

Ciesze sie, ze smakowaly, a zdjecia wyszly Ci bardzo apetyczne
icon_biggrin.gif


atina @ 2 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829708Caritko, też myślę, że przesadziłam, tak długo czekać z ich zrobieniem - to niedopuszczalne
icon_lol.gif

Bardzo mi smakowały a z każdym dniem w lodówce były lepsze
icon_smile.gif
Ta ostatnia kuleczka była tak pyszna, że chyba muszę zrobić powtórkę
icon_lol.gif




Caritko, Ewusiek, Gucio - piękne kulki
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
, a moich już nie ma....
cry_1.gif
icon_mrgreen.gif

Moje przetrwaly zaledwie dwa dni - nigdy dluzej
gruebel_2.gif


Ewusiek @ 2 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829731Caritko , w kakao
icon_wink.gif
, ale nie gorzkim tylko nesquiku dla dzieci 
Aaaha, tez fajny pomysl
icon_biggrin.gif


monisia.zz @ 2 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829866Caritko dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
rzeczywiście mogłam je obtoczyć jeszcze raz ale zwyczajnie o tym nie pomyślałam... Niemniej jednak smakowały mimo to:)
Prosze bardzo
icon_wink.gif

Bardzo sie ciesze, ze smakowaly
icon_biggrin.gif


Ewelinko, super!
bussi.gif


Kasiu- fajny pomysl
icon_mrgreen.gif
Nastepnym razem sprobuje wykulac je po Twojemu.
Wczesniej, jakos na to nie wpadlam
gruebel_2.gif
 

kajmakam

Member
Mar 17, 2009
8
0
0
Mała propozycja na uwykwintnienie całego dzieła - wypróbowane i zachwycające
icon_smile.gif


Kulki na parenaście minut wsadzić do zamrażalnika, trochę bardziej stwardnieją i takie maczać albo polewać czekoladą rozpuszczona na parze z niewielką ilością margaryny. Im więcej margaryny, tym bardziej tłusta ale i smaczniejsza czekolada wychodzi. Mi ze 150gr czeko i 90 margaryny wyszedł prawie Lindt i zmniejszyłam ilość margaryny. Ale to tak na oko.
I to zanim wystygnie posypać posiekanymi orzechami, kokosem bądź czymkolwiek. Wygląda ekstra i smakuje jeszcze lepiej. Fakt, że to dla tych, co się lubią bawić i bebrać trochę z tym wszystkim, ale na jakąś specjalną okazje jak znalazł.
Zawsze można kulki wcześniej przygotować i zamrozić jeszcze bez czekolady - nadają się, co też wypróbowałam - a potem tylko polewę dorobić.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Witaj Kajmakam na forum
wink.gif

icon_biggrin.gif

Pomysl ze wsadzeniem ciasta na chwile do zamrazalnika, to swietny pomysl
icon_biggrin.gif
Na pewno kulki lepiej beda sie kulac
icon_wink.gif

Nastepnym razem wyprobuje
icon_biggrin.gif

I swietnie, ze mozna je mrozic- tez do wyprobowania
icon_biggrin.gif

Jesli chodzi o polanie kuleczek polewa i posypanie orzechami itp. to tez swietny pomysl, tylko, ze to juz nie beda kulki tiramisu,
a wariacja na temat
icon_wink.gif


Dziekuje za Twoje propozycje
icon_biggrin.gif
 

kajmakam

Member
Mar 17, 2009
8
0
0
Załączam na zdjęciu (mam nadzieję, że skutecznie) efekty pracy swej.
No, może faktycznie oblane czekoladą nie są to już stricte kulki tiramisu, ale powiedzmy, że są to kulki tiramisu w czekoladzie ;)
a smakują, jak dla mnie - obłędnie!

 

Załączniki

  • kule.JPG
    kule.JPG
    462.7 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kajmakam - cudne te Twoje kulki.
Slicznie Ci wyszly
lecker.gif
, az chcialoby sie - chociaz jedna - podkrasc
icon_mrgreen.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
a ja mam takie pytanko:
czy zamiast biszkoptow moge uzyc resztek/skarwkow normalnego biszkopta? bo pieklam w pon jasny a we wt ciemny i troche resztek mi zostalo a nie wiem jak to wykorzystac...

a wsze kuleczki takiego mi smaka narobily ze chetnie bym je zrobila :D
 

ewaklaudia

Member
Paź 29, 2008
5
0
0
okruszek13, troszkę za późno odpisuję, ale chciałam zasugerowac że z takich pozostałości można zrobic bajaderki, jeśli się je oczywiście lubi
icon_biggrin.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Booosz
icon_eek.gif

Jakie cudne
lecker.gif


Troche pozno na ta odpowiedz, ale....
icon_wink.gif

- Z biszkoptem nigdy nie probowalam, ale mysle, ze chyba by sie dalo.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,110
1,559
113
Pysznosciowe te kulki
icon_mrgreen.gif
Zapakowalam w ladne pudeleczko i wykorzystalam jako slodki prezent walentynkowy. Dzieki za przepis!
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Aniutka
icon_biggrin.gif
- bardzo, bardzo sie ciesze, ze smakowaly
icon_biggrin.gif

Mam nadzieje, ze Twojej Walentynce tez
icon_wink.gif