Kulki tiramisu

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
To jest moje najnowsze odkrycie...... jest bardzo pyszne.... <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
Przepis pochodzi z niemieckiej strony - tlumaczenie moje ;)

Kulki tiramisu

2 lyzki kawy rozpuszczalnej
ok.130- 140 g podluznych biszkoptow
250g mascarpone
1 lyzka cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu
gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek

Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu.
Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza
icon_wink.gif
))
Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie &quot;przegryzlo&quot;.
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka
icon_wink.gif
- jak kto woli
icon_wink.gif
))
Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie.... <!--emoid:lol:--><!--endemo--> <!--emoid:lol:--><!--endemo--> <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
Wychodzi ok. 30 trufelkow

kulkitiramisu5lx.jpg

A to w przekroju ;)

kulkitiramisu18zq.jpg
 

Załączniki

  • kulkitiramisu5lx.jpg
    kulkitiramisu5lx.jpg
    116.1 KB · Wyświetleń: 0
  • kulkitiramisu18zq.jpg
    kulkitiramisu18zq.jpg
    106.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze ale smacznie wygląda :shock: a czym można zastąpić to mascarpone? bo to chyba u mnie w małej miescince nie do zdobycia :roll:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No no... ciekawe. Do sprobowania.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Sylwio, prawde mowiac.... nigdy nie zamienialam mascarpone na jakis inny serek. Do tiramisu tylko i wylacznie uzywam ten rodzaj... Z innym, to juz nie bedzie tiramisu... ;)
Choc na upartego, slyszalam, ze moznaby sprobowac z jakims innym serkiem homo...ale prosze, nie pytaj mnie, bo nie mam pojecia, jakim :oops:
Moze jeszcze ktos doradzi..... ;)

Kobitki... :lol: Mam nadzieje, ze te kulki beda Wam smakowac tak, jak nam... :lol: :lol: :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
brzmi megapysznie! i jakie proste!
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
prostota to to co mnie pociaga :mrgreen: w wykonaniu

jaka konsystencje ma ten serek?
bo ja tylko moge "pojechac" na kozim. Nie dosc, ze ostrym to do tego slonym :roll: ale nic. Kubek chatke puchatka z niego rabie, to i to zje.
Ale bardzo scisly ten ser wiec na pewno musze dodac mleka. Znaczy soi :mrgreen:
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,445
3
38
Mascarpone też jest dość ścisły i bardzo kremowy.W zasadzie to ma konsystencję jak dość miękkie masło
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
"Jaka konsystencje ma ten serek? "
Dziunia bardzo trafnie odpowiedziala.... jest bardzo kremowy i podobny do masla :mrgreen: A ja sie zastanawialam, jak to ujac :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a108.gif
A u mnie kulki juz sie znowu chlodza
a108.gif


:lol: :lol: :lol: ;) ;) ;)
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
ło matko Izuś toć to przepis idealny dla maniakalnej wyjadaczki tiramisu :lol: :lol: :lol: :lol:

dzięki Kochana jutro robię :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Robta, robta Kobitki... ;) :lol: :lol: :lol: Czekam na Wasze opinie :lol: :lol: :lol:

Hihiii, tylko nie zapomniaj, ze na nastepny dzien sa jeszcze lepsze ;) ;) ;) Nie wyjadaj wszystkiego na raz :mrgreen: ;)
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Robta, robta Kobitki... ;) :lol: :lol: :lol: Czekam na Wasze opinie :lol: :lol: :lol:

Hihiii, tylko nie zapomniaj, ze na nastepny dzien sa jeszcze lepsze ;) ;) ;) Nie wyjadaj wszystkiego na raz :mrgreen: ;)
ło matko to muszę podwójną porcję zrobić bo jedna na 100% pójdzie zaraz po zrobieniu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Ja bym Ci to nawet proponowala, bo niby 30 kulek wychodzi, ale to jest takie dobre, ze szybko znika... :roll: Serio....
Chyba dluzej je mialam w lodowce ( bo je zrobilam i poszlam spac :mrgreen: )- niz poza nia ... :mrgreen: