Kurczak cytrynowy z rumem i rodzynkami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepis na smacznego, delikatnego kurczaka o lekko cytrynowej nucie, przełamanej słodyczą rodzynek.

kur_franc_cytr.JPG

pierś kurczaka
2 duże cebule
100 g rodzynek
1 cytryna
4 łyżki rumu
pieprz czarny
sól
słodka papryka
cynamon
mąka pszenna
olej

makaron


Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, wymieszać z 1/2 łyzeczki słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki cynamonu.
Cebule obrac, pokroić w kostkę.
Na dużej głębokiej patelni podsmazyc na oleju kurczka na złoto, po czym zdjąć.
Zeszklić cebulę. Dodać rodzynki, rum, kurczaka oraz 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Sos zagęścic mąką.
Do sosu dodać sok wyciśnięty z cytryny, doprawić do smaku czarnym piperzem i sola.

Podałam z makaronem, co stanowiło bardzo udane połączenie.
 

Załączniki

  • kur_franc_cytr.JPG
    kur_franc_cytr.JPG
    102.1 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Ciekawy pomysł. Echo francuskiego imperium kolonialnego.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy