- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na smacznego, delikatnego kurczaka o lekko cytrynowej nucie, przełamanej słodyczą rodzynek.
pierś kurczaka
2 duże cebule
100 g rodzynek
1 cytryna
4 łyżki rumu
pieprz czarny
sól
słodka papryka
cynamon
mąka pszenna
olej
makaron
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, wymieszać z 1/2 łyzeczki słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki cynamonu.
Cebule obrac, pokroić w kostkę.
Na dużej głębokiej patelni podsmazyc na oleju kurczka na złoto, po czym zdjąć.
Zeszklić cebulę. Dodać rodzynki, rum, kurczaka oraz 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Sos zagęścic mąką.
Do sosu dodać sok wyciśnięty z cytryny, doprawić do smaku czarnym piperzem i sola.
Podałam z makaronem, co stanowiło bardzo udane połączenie.

pierś kurczaka
2 duże cebule
100 g rodzynek
1 cytryna
4 łyżki rumu
pieprz czarny
sól
słodka papryka
cynamon
mąka pszenna
olej
makaron
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, wymieszać z 1/2 łyzeczki słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki cynamonu.
Cebule obrac, pokroić w kostkę.
Na dużej głębokiej patelni podsmazyc na oleju kurczka na złoto, po czym zdjąć.
Zeszklić cebulę. Dodać rodzynki, rum, kurczaka oraz 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Sos zagęścic mąką.
Do sosu dodać sok wyciśnięty z cytryny, doprawić do smaku czarnym piperzem i sola.
Podałam z makaronem, co stanowiło bardzo udane połączenie.