Kurczak w cytrynie i czosnku

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
4 filety z kurczaka
posiekana cebula
6 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
zielona pietruszka
oliwa
sól i pieprz

- na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę tak, żeby zmiękła, dodać posiekany lub starty czosnek i smażyć około 30 sekund,
- dodać piersi z kurczaka pokrojone na wąskie paski (lub jak kto lubi), smażyć około 10 minut,
- dorzucić skórkę z cytryny i wlać sok, dać pobulgotać dobrą chwilę,
- dosypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, podawać.

Źródło podaje, żeby sól i pieprz dodać już po zdjęciu z ognia, ja dałam wcześniej, razem z cytryną. Całkiem smaczny wyszedł, taki lekko orzeźwiający smak. Na pewno będę powtarzać.

kurak_cytrynowy.jpg

Przepis z książki 'Everyday Chicken'


Dodam jeszcze, ze do wypróbowania tego przepisu zachęcił mnie przepis Janki, też czosnek i cytryna, ale jednak inny nieco smak.
 

Załączniki

  • kurak_cytrynowy.jpg
    kurak_cytrynowy.jpg
    77.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Rukola, posypałam na koniec.

Ale bestia spostrzegawcza, no.
fiesgrins.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Gdyby nie to, że mam rozmrożoną rybę, byłby dziś na obiad.
Ale zrobię w sobotę.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy