- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
4 filety z kurczaka
posiekana cebula
6 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
zielona pietruszka
oliwa
sól i pieprz
- na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę tak, żeby zmiękła, dodać posiekany lub starty czosnek i smażyć około 30 sekund,
- dodać piersi z kurczaka pokrojone na wąskie paski (lub jak kto lubi), smażyć około 10 minut,
- dorzucić skórkę z cytryny i wlać sok, dać pobulgotać dobrą chwilę,
- dosypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, podawać.
Źródło podaje, żeby sól i pieprz dodać już po zdjęciu z ognia, ja dałam wcześniej, razem z cytryną. Całkiem smaczny wyszedł, taki lekko orzeźwiający smak. Na pewno będę powtarzać.
Przepis z książki 'Everyday Chicken'
Dodam jeszcze, ze do wypróbowania tego przepisu zachęcił mnie przepis Janki, też czosnek i cytryna, ale jednak inny nieco smak.
posiekana cebula
6 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
zielona pietruszka
oliwa
sól i pieprz
- na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę tak, żeby zmiękła, dodać posiekany lub starty czosnek i smażyć około 30 sekund,
- dodać piersi z kurczaka pokrojone na wąskie paski (lub jak kto lubi), smażyć około 10 minut,
- dorzucić skórkę z cytryny i wlać sok, dać pobulgotać dobrą chwilę,
- dosypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, podawać.
Źródło podaje, żeby sól i pieprz dodać już po zdjęciu z ognia, ja dałam wcześniej, razem z cytryną. Całkiem smaczny wyszedł, taki lekko orzeźwiający smak. Na pewno będę powtarzać.

Przepis z książki 'Everyday Chicken'
Dodam jeszcze, ze do wypróbowania tego przepisu zachęcił mnie przepis Janki, też czosnek i cytryna, ale jednak inny nieco smak.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: