- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (700 - 800 gram)
2 (b. duże) lub 3 trochę mniejsze pory - jasne części
Przyprawa Delikat (czerwona)
Majonez
Bułka tarta
50 - 100 gram sera żółtego
Opcjonalnie: ziemniaki pokrojone w grube plastry
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki ( 2,5x2,5cm), posypujemy przyprawą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju i posypujemy bułką tartą (na dno tak sporo bułki). Pory kroimy na krążki ok. 0,7cm grubości i wykładamy na dno naczynia ( dwie warstwy naprzemiennie, aby zakryć dziury w pierwszej warstwie.
Na krążkach pora wykładamy kawałki kurczaka tak aby przylegały do siebie.
Mięso smarujemy majonezem (dokładnie ale nie za dużo majonezu).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. 15 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia posypujemy całość utartym serem żółtym .
Czasami na spód daję ziemniaki pokrojone w grube plastry i na nich układam krążki pora. Wtedy mam cały obiad w jednym naczyniu
1 podwójna pierś z kurczaka (700 - 800 gram)
2 (b. duże) lub 3 trochę mniejsze pory - jasne części
Przyprawa Delikat (czerwona)
Majonez
Bułka tarta
50 - 100 gram sera żółtego
Opcjonalnie: ziemniaki pokrojone w grube plastry
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki ( 2,5x2,5cm), posypujemy przyprawą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju i posypujemy bułką tartą (na dno tak sporo bułki). Pory kroimy na krążki ok. 0,7cm grubości i wykładamy na dno naczynia ( dwie warstwy naprzemiennie, aby zakryć dziury w pierwszej warstwie.
Na krążkach pora wykładamy kawałki kurczaka tak aby przylegały do siebie.

Mięso smarujemy majonezem (dokładnie ale nie za dużo majonezu).


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. 15 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia posypujemy całość utartym serem żółtym .


Czasami na spód daję ziemniaki pokrojone w grube plastry i na nich układam krążki pora. Wtedy mam cały obiad w jednym naczyniu
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: