Kurczak w sosie curry*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kurczak szybki i pyszny. Na podstawie tego przepisu.

indyjski.jpg

pierś kurczaka
ryż
200 g fasolki szparagowej ( mrożonej)
100 g kukurydzy ( mrożonej lub z puszki)
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki

100 ml mleka
100 ml wody
2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
2 łyżeczki mąki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka garam masali
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli ( do smaku)
1 mały ząbek czosnku
sól do smaku


Ryż ugotować. W oddzielnym garnku ugotować fasolkę.

W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać curry, garam masalę, kurkumę, paprykę i chilli. Zamieszać. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć, mieszając, aż się lekko zrumieni.
Dodać mleko i wodę. Dodać ugotowaną fasolkę, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, kukurydzę i pokrojoną drobno paprykę. Gotować 5 minut.
Sos zagęścić jogurtem / śmietaną wymieszaną z mąką.
Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Podawać z ryżem.
 

Załączniki

  • indyjski.jpg
    indyjski.jpg
    98.6 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Pycha!
icon_smile.gif


curry.jpg
 

Załączniki

  • curry.jpg
    curry.jpg
    50.1 KB · Wyświetleń: 4

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Madziawoj - jaki piękny Ci wyszedł! Ogromnie się cieszę, że Ci smakuje
freu.gif


Madda, garam masala - gotowa indyjska mieszanka przyprawowa.
Mozna ją zrobić, lub kupic gotową - ja kupuję w sklepie "Kuchnie świata".
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Zrobiłam sobie dzisiaj na obiad, ale w wersji bez kukurydzy i papryki. Wyszło naprawdę smaczne, szczególnie w towarzystwie ryżu z przepisu Dziuni. Do powtórki, mam nadzieje w przyszłości w pełnym składzie
icon_wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kuro, ogromnie się cieszę, że zrobiłaś i że Ci smakowało
icon_biggrin.gif
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Muszę przyznać że wyszło bardzo smaczne, chociaż nie trzymałam się ściśle przepisu - pominęłam garam masalę i kurkume, warzywka dodałam mrożone i 2 ząbki czosnku. Podałam z brązowym ryżem
mniam.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Margaret, cieszę się, że smakowało
icon_biggrin.gif


KaruzElu
icon_smile.gif
- miło mi, że jesteś zadowolona z przepisu
icon_biggrin.gif
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Bardzo fajne danie do zrobienia poprzedniego dnia - następnego dnia wystarczy tylko ugotować ryż i obiad gotowy, tak też dzisiaj zrobiłam
icon_smile.gif
Dodałam świeże warzywa i zrobiłam na "mniej ostro", znowu super wyszło!
icon_smile.gif
 

Sirga

Member
Wrz 17, 2009
14
0
0
Zrobiłam wczoraj ,dzisiaj zrobiłam powtóreczkę pyszota
icon_mrgreen.gif
na pewno będę często powtarzać
icon_smile.gif
tyle że zamiast fasolki daję dwie grubo pokrojone szalotki ;)
Pozdrawiam.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Miło mi, Sirgo
icon_smile.gif
 

Kubeq

Member
Sty 18, 2011
1
0
0
Wczoraj robiłem i muszę przyznać że było przepyszne, idealnie trafilo w me gusta, po prostu rewelacja
icon_smile.gif

Odpuściłem sobie tylko kukurydze bo nie przepadam za nią, dzieki za przepis, pozdrawiam.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kubeq, ogromnie się cieszę, że Ci smakowało
icon_biggrin.gif
 

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
inspirowana przepisem zrobiłam: dodałam rodzynki i ananasa z puszki. podałam z kaszą kuskus. pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Futro, cieszę się
icon_biggrin.gif