- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak szybki i pyszny. Na podstawie tego przepisu.
pierś kurczaka
ryż
200 g fasolki szparagowej ( mrożonej)
100 g kukurydzy ( mrożonej lub z puszki)
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
100 ml mleka
100 ml wody
2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
2 łyżeczki mąki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka garam masali
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli ( do smaku)
1 mały ząbek czosnku
sól do smaku
Ryż ugotować. W oddzielnym garnku ugotować fasolkę.
W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać curry, garam masalę, kurkumę, paprykę i chilli. Zamieszać. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć, mieszając, aż się lekko zrumieni.
Dodać mleko i wodę. Dodać ugotowaną fasolkę, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, kukurydzę i pokrojoną drobno paprykę. Gotować 5 minut.
Sos zagęścić jogurtem / śmietaną wymieszaną z mąką.
Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Podawać z ryżem.

pierś kurczaka
ryż
200 g fasolki szparagowej ( mrożonej)
100 g kukurydzy ( mrożonej lub z puszki)
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
100 ml mleka
100 ml wody
2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
2 łyżeczki mąki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka garam masali
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli ( do smaku)
1 mały ząbek czosnku
sól do smaku
Ryż ugotować. W oddzielnym garnku ugotować fasolkę.
W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać curry, garam masalę, kurkumę, paprykę i chilli. Zamieszać. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć, mieszając, aż się lekko zrumieni.
Dodać mleko i wodę. Dodać ugotowaną fasolkę, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, kukurydzę i pokrojoną drobno paprykę. Gotować 5 minut.
Sos zagęścić jogurtem / śmietaną wymieszaną z mąką.
Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Podawać z ryżem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: