- Sty 3, 2009
- 27,952
- 2,296
- 113
Przepis pochodzi z książki "Classic Italian Recepies" Anny Del Conte.
Na 4 porcje:
Kurak
4 kurze nogi, podzielone na pałkę i udo
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
50 g masła
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
150 ml białego wina
sól i pieprz
Sos
3 łyżki oliwy
2 szalotki albo 1 mała cebula, drobno posiekane
3 gałązki rozmarynu (ok 12 cm długości każda), listki drobno posiekane
500 g pomidorów bez skórki, grubo pokrojonych (lub 400 g odcedzonych pomidorów z puszki)
skórka otarta z 1 cytryny
1-2 suszone papryczki chilli, pozbawione nasion i posiekane
sól
0. Piekarnik rozgrzać do 180oC
1. Umyć i osuszyć kurczaka, każdy kawałek natrzeć cytryną.
2. Rozgrzać oliwę i masło w naczyniu, które można wstawić do pieca. Dodać czosnek, cebulę i mięso, smażyć przez około 5 minut. Kurczak ma się lekko zezłocić. Posolić i popieprzyć, wyjąć kuraka i trzymać w cieple.
3. Zlać większość tłuszczu z naczynia (pominęłam, bo robiłam jedną porcję i niemal nie miałam tłuszczu), dodać wino i gotować na mocnym ogniu przez 1 minutę. Dodać 2 łyżki ciepłej wody i doprowadzić do wrzenia, skrobiąc jednocześnie to co przywarło do dna. Ponownie włożyć do garnka kurczaka, przykryć i wsadzić do pieca na 20 minut.
4. Gry kurak siedzi w piecu, szykujemy sos - rozgrzać w rondlu oliwę, dodać szalotki, rozmaryn i smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dodać pomidory, skórkę cytrynową. Gotować nieprzykryte przez około 15 minut, doprawić do smaku.
5. Wlać sos do kurczaka, wszystko wymieszać i wstawić do pieca na kolejne 15 minut.
Moje uwagi: pomidory dałam z puszki, już krojone, razem z sosem. Ale robiłam z jednej porcji, więc u mnie nadmiar płynu zdążył przez kwadrans odparować. Piekłam też dłużej o jakieś 10-15 minut (w punkcie 5, następnym razem wydłużę też w punkcie 3, bo lubię jak mięso odchodzi od kości).
Do tego miałam ziemniaki pokrojone w kostkę i usmażone z rozmarynem. Pycha!
Smacznego
Na 4 porcje:
Kurak
4 kurze nogi, podzielone na pałkę i udo
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
50 g masła
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
150 ml białego wina
sól i pieprz
Sos
3 łyżki oliwy
2 szalotki albo 1 mała cebula, drobno posiekane
3 gałązki rozmarynu (ok 12 cm długości każda), listki drobno posiekane
500 g pomidorów bez skórki, grubo pokrojonych (lub 400 g odcedzonych pomidorów z puszki)
skórka otarta z 1 cytryny
1-2 suszone papryczki chilli, pozbawione nasion i posiekane
sól
0. Piekarnik rozgrzać do 180oC
1. Umyć i osuszyć kurczaka, każdy kawałek natrzeć cytryną.
2. Rozgrzać oliwę i masło w naczyniu, które można wstawić do pieca. Dodać czosnek, cebulę i mięso, smażyć przez około 5 minut. Kurczak ma się lekko zezłocić. Posolić i popieprzyć, wyjąć kuraka i trzymać w cieple.
3. Zlać większość tłuszczu z naczynia (pominęłam, bo robiłam jedną porcję i niemal nie miałam tłuszczu), dodać wino i gotować na mocnym ogniu przez 1 minutę. Dodać 2 łyżki ciepłej wody i doprowadzić do wrzenia, skrobiąc jednocześnie to co przywarło do dna. Ponownie włożyć do garnka kurczaka, przykryć i wsadzić do pieca na 20 minut.
4. Gry kurak siedzi w piecu, szykujemy sos - rozgrzać w rondlu oliwę, dodać szalotki, rozmaryn i smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dodać pomidory, skórkę cytrynową. Gotować nieprzykryte przez około 15 minut, doprawić do smaku.
5. Wlać sos do kurczaka, wszystko wymieszać i wstawić do pieca na kolejne 15 minut.
Moje uwagi: pomidory dałam z puszki, już krojone, razem z sosem. Ale robiłam z jednej porcji, więc u mnie nadmiar płynu zdążył przez kwadrans odparować. Piekłam też dłużej o jakieś 10-15 minut (w punkcie 5, następnym razem wydłużę też w punkcie 3, bo lubię jak mięso odchodzi od kości).
Do tego miałam ziemniaki pokrojone w kostkę i usmażone z rozmarynem. Pycha!
Smacznego

Ostatnią edycję dokonał moderator: