Kurczak w sosie pomidorowym

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Przepis pochodzi z książki "Classic Italian Recepies" Anny Del Conte.

Na 4 porcje:

Kurak
4 kurze nogi, podzielone na pałkę i udo
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
50 g masła
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
150 ml białego wina
sól i pieprz

Sos
3 łyżki oliwy
2 szalotki albo 1 mała cebula, drobno posiekane
3 gałązki rozmarynu (ok 12 cm długości każda), listki drobno posiekane
500 g pomidorów bez skórki, grubo pokrojonych (lub 400 g odcedzonych pomidorów z puszki)
skórka otarta z 1 cytryny
1-2 suszone papryczki chilli, pozbawione nasion i posiekane
sól

0. Piekarnik rozgrzać do 180oC
1. Umyć i osuszyć kurczaka, każdy kawałek natrzeć cytryną.
2. Rozgrzać oliwę i masło w naczyniu, które można wstawić do pieca. Dodać czosnek, cebulę i mięso, smażyć przez około 5 minut. Kurczak ma się lekko zezłocić. Posolić i popieprzyć, wyjąć kuraka i trzymać w cieple.
3. Zlać większość tłuszczu z naczynia (pominęłam, bo robiłam jedną porcję i niemal nie miałam tłuszczu), dodać wino i gotować na mocnym ogniu przez 1 minutę. Dodać 2 łyżki ciepłej wody i doprowadzić do wrzenia, skrobiąc jednocześnie to co przywarło do dna. Ponownie włożyć do garnka kurczaka, przykryć i wsadzić do pieca na 20 minut.
4. Gry kurak siedzi w piecu, szykujemy sos - rozgrzać w rondlu oliwę, dodać szalotki, rozmaryn i smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dodać pomidory, skórkę cytrynową. Gotować nieprzykryte przez około 15 minut, doprawić do smaku.
5. Wlać sos do kurczaka, wszystko wymieszać i wstawić do pieca na kolejne 15 minut.

Moje uwagi: pomidory dałam z puszki, już krojone, razem z sosem. Ale robiłam z jednej porcji, więc u mnie nadmiar płynu zdążył przez kwadrans odparować. Piekłam też dłużej o jakieś 10-15 minut (w punkcie 5, następnym razem wydłużę też w punkcie 3, bo lubię jak mięso odchodzi od kości).
Do tego miałam ziemniaki pokrojone w kostkę i usmażone z rozmarynem. Pycha!

Smacznego
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Ja robię coś podobnego, tylko wszystko od razu wrzucam do piekarnika i zapiekam od razu w sosie kuciaka
icon_smile.gif

Chłop bardzo lubi, po lubi pomidory. Ja zawsze daję puszkowe (wygodniej), ale dodaję do nich trochę cukru, ocet balsamiczny, zioła, czasem cebulkę pokrojoną na ćwiartki.
Ogólnie pyszne to danie
icon_smile.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Bo kurczak z pomidorami pyszny jest
mniam.gif

Jakby w Twoim opisie zamienić pomidory z puszki na żywe to byłby niemal kurczak Jamiego, chyba najczęściej robione przeze mnie danie mięsne.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Ja daję puszkowe, bo nie zawsze mam takie dobre żywe, żeby dodawać, a puszkowe są bardzo dobre.
Pacz , to ja prawie Jamie
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy