Kurczak Yakitori*

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
W marketach jest do dostania sos śliwkowy firmy "Woh Hup" Plum souce - to chyba tej firmy o któej pisze Kermidt:)
icon_smile.gif

I jest też Tao Tao Sos Śliwkowy. Różnią się one odrobinę składem i znacznie wyglądem, Woh Hup ma więcej składników i sos ma nieco inną konsystencję i kolor.

A mam pytanie odnośnie Worcestershire, czy tego są różne rodzaje, smaki??? Ja znalazłam Lea&Perrins Sos Worcestershire, czy może byc do tego dania???
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobiłam, bardzo smaczne.
mniam.gif

Następnym razem dodam odrobinę chilli, bo mnie osobiście brakowało małej nutki ostrości, nawet, jeśli w "tradycyjnym" przepisie jej nie ma.
icon_smile.gif


soczyste mięsko o bardzo ciekawym smaku, ładnie się rumieni.
lecker.gif
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Ker - ale ja tu nie moge zadnego plum znalezc! Nawet w tym sklepie z zywnoscia z Azji!! Skandal prosze Pana !!!

Poszukam - musi gdzies byc - juz prawie wszystkie podstawowe skladniki mam - tralalal - narazie inni jedza ja gotuje ;(
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Matko jedyna- jakie to bylo pyszne!
icon_eek.gif
icon_lol.gif

Juz od jakiegos dlugiego czasu, mialam tego kurczaka na oku, ale nie moglam nigdzie dorwac sosu sliwkowego, az w koncu mi sie udalo kupic
icon_biggrin.gif


Zamiast udek, zrobilam "mini udka"
icon_wink.gif
(czyli tzw,. palki
icon_wink.gif
)
Pieklam je w piekarniku, sos zagescilam osobno, popieprzylam swiezo mielonym czarnym pieprzem i wyszlo suuuper!
Podalam z pikantnym ryzem i z warzywami. Wyszlo na prawde swietne !
Maz, to sie nachwalic nie mogl
icon_mrgreen.gif
- a zjadl cala "fure"
icon_mrgreen.gif

Smak znow trafiony w nasze gusta
banana.gif

Bardzo polecam, jesli ktos lubi slodko- ostre smaki. Przepis oczywiscie wchodzi na stale
icon_biggrin.gif

Bajaderko- ogromne dzieki
bussi.gif
cvety.gif
anbetung.gif


PICT0003.JPG
 

Załączniki

  • PICT0003.JPG
    PICT0003.JPG
    97.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dziekuje, kochana
icon_biggrin.gif
cvety.gif

Melmire....- ten pikantny ryz... (
icon_mrgreen.gif
) - to ja go tylko tak "zdrowo" popieprzylam ( po ugotowaniu) swiezo mielonym czarnym pieprzem
icon_biggrin.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Gohha, mysle, ze ciezko zastapic ten sos, ale jakbym go nie miala, to pewnie bym go opuscila.
Ewentualnie dodalabym o 1 lyzke wiecej sosu sojowego.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja już od dawna robię tego kurczaka i widzę, że nie dodałam opinii. U mnie zawsze jest on podawany z ryżem sezamowym i sałatką azjatycką z ogórków autorstwa bajaderki. Jedyna moja modyfikacja to dodatkowo 0,25 szklanki octu ryżowego, bo mój TŻ stwierdził, że mu za słodko i brakuje jakiegoś kwaśnego akcentu. Pyszne
mniam.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Caritka @ 5 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=670998Matko jedyna- jakie to bylo pyszne!
icon_eek.gif
icon_lol.gif

Juz od jakiegos dlugiego czasu, mialam tego kurczaka na oku, ale nie moglam nigdzie dorwac sosu sliwkowego, az w koncu mi sie udalo kupic
icon_biggrin.gif


Zamiast udek, zrobilam "mini udka"
icon_wink.gif
(czyli tzw,. palki
icon_wink.gif
)
Pieklam je w piekarniku, sos zagescilam osobno, popieprzylam swiezo mielonym czarnym pieprzem i wyszlo suuuper!
Podalam z pikantnym ryzem i z warzywami. Wyszlo na prawde swietne !
Maz, to sie nachwalic nie mogl
icon_mrgreen.gif
- a zjadl cala "fure"
icon_mrgreen.gif

Smak znow trafiony w nasze gusta
banana.gif

Bardzo polecam, jesli ktos lubi slodko- ostre smaki. Przepis oczywiscie wchodzi na stale
icon_biggrin.gif

Bajaderko- ogromne dzieki
bussi.gif
cvety.gif
anbetung.gif


Pokaż załącznik 30275
mmmmniammmmmm wygląda bardzo apetycznie
mniam.gif

jak dlugo i w jakiej temp pieklaś?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Iva- pieklam w 200 st.
A jak dlugo? To nie wiem, bo ja je "na oko" trzymalam w piekarniku..
Moze jakies 30 -40 minut? - lub troche dluzej? Jak bylo ladnie zrumienione, to wyciagnelam
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zamarynowałam na jutro. Od siebie dodałam nieco posiekanej papryczki chili.
Zamiast sosu śliwkowego dałam trochę azjatyckiego sosu mango.

EDIT:
Kurczak wyszedł bardzo smaczny, mimo, że zamiast udek użyłam filetów z piersi.
Były soczyste i aromatyczne. Piekłam na grillu elektrycznym.
Podałam z sosem mango, ryżem sezamowym i azjatycką sałatką z ogórków.
Na pewno będę powtarzać.

kurczak_yakitori.jpg
 

Załączniki

  • kurczak_yakitori.jpg
    kurczak_yakitori.jpg
    95.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Znów dziś zrobiłam, tym razem z piersi indyczej. Nie dostałam nigdzie sosu śliwkowego, to dałam sos z mango i łyżkę powideł śliwkowych.
Bardzo smaczny.

kurczak_yakitori.jpg
 

Załączniki

  • kurczak_yakitori.jpg
    kurczak_yakitori.jpg
    107.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy