- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Kurczak z cytryną i czosnkiem
Przepis podpatrzony na rosyjskiej stronce Cook-talk - autorką jest Belochka.
* 8 udek
* 2,5 szklanki bulionu drobiowego
* 20 ząbków czosnku
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka oliwy
* 1 cytryna obrana ze skórki,pokrojona w plastry
* 2 łyżki mąki
* 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
* sól,pieprz
Na patelni rozgrzać masło z olejem,obsmażyć udka a pod koniec dodać obrany czosnek i jeszcze trochę podsmażyć.
Obsmażone udka wyłożyć do ogniotrwałego naczynia,rozłożyć na nich czosnek i cytrynę.
Na patelni na której podsmażaliśmy udka podrumienić 2 ł mąki,mieszając około 1 minuty.
Dodać wino,bulion,mieszać i doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku-przecedzić.
Wylać sos na udka,przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut-190 C.
Podawać z ziemniakami lub ryżem,posypać natką pietruszki.
Przepis podpatrzony na rosyjskiej stronce Cook-talk - autorką jest Belochka.

* 8 udek
* 2,5 szklanki bulionu drobiowego
* 20 ząbków czosnku
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka oliwy
* 1 cytryna obrana ze skórki,pokrojona w plastry
* 2 łyżki mąki
* 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
* sól,pieprz
Na patelni rozgrzać masło z olejem,obsmażyć udka a pod koniec dodać obrany czosnek i jeszcze trochę podsmażyć.
Obsmażone udka wyłożyć do ogniotrwałego naczynia,rozłożyć na nich czosnek i cytrynę.
Na patelni na której podsmażaliśmy udka podrumienić 2 ł mąki,mieszając około 1 minuty.
Dodać wino,bulion,mieszać i doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku-przecedzić.
Wylać sos na udka,przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut-190 C.
Podawać z ziemniakami lub ryżem,posypać natką pietruszki.