Kurczak z cytryną i czosnkiem

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Kurczak z cytryną i czosnkiem

Przepis podpatrzony na rosyjskiej stronce Cook-talk - autorką jest Belochka.

kurczak_z_cytryn__i_czosnkiem.jpg

* 8 udek
* 2,5 szklanki bulionu drobiowego
* 20 ząbków czosnku
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka oliwy
* 1 cytryna obrana ze skórki,pokrojona w plastry
* 2 łyżki mąki
* 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
* sól,pieprz

Na patelni rozgrzać masło z olejem,obsmażyć udka a pod koniec dodać obrany czosnek i jeszcze trochę podsmażyć.
Obsmażone udka wyłożyć do ogniotrwałego naczynia,rozłożyć na nich czosnek i cytrynę.

Na patelni na której podsmażaliśmy udka podrumienić 2 ł mąki,mieszając około 1 minuty.
Dodać wino,bulion,mieszać i doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku-przecedzić.

Wylać sos na udka,przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut-190 C.

Podawać z ziemniakami lub ryżem,posypać natką pietruszki.
 

Załączniki

  • kurczak_z_cytryn__i_czosnkiem.jpg
    kurczak_z_cytryn__i_czosnkiem.jpg
    52.8 KB · Wyświetleń: 0

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zrobiłam wczoraj na kolację i mi smakował, ale następnym razem wydłużę czas pieczenia o godzinę, bo lubię, kiedy mięso się wręcz rozpada pod widelcem.

Jedyną modyfikacją był brak mąki w sosie.

kurczak_z_cytryn_.jpg
 

Załączniki

  • kurczak_z_cytryn_.jpg
    kurczak_z_cytryn_.jpg
    73.9 KB · Wyświetleń: 0

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Cieszę się że zrobiłaś,bardzo
buziak.gif

Ja trochę dłużej obsmażałam i 45-50 minut całkiem wystarczyło.

Elu,smak czosnku i cytryny,bardziej chyba cytryny.
Na drugi raz dam jej mniej i wtedy będzie jakieś porównanie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy