Kurczak z rabarbarem

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Pieczone w piecu kawalki kurczaka z rabarbarem.

1 kurczak, pokrojony na czesci (12-16)
sol
pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny

300g rabarbaru
3 lyzki brazowego cukru

Pokroilam kurczaka na male czesci. Oproszylam sola i pieprzem, skropilam octem balsamicznym i oliwa. Obrocilam pare razy w marynacie. Wstawilam do lodowki.

Piec rozgrzalam do 200C (z termoobiegiem).

Kawalki miesa ulozylam w naczyniu do pieczenia, dodam odrobine masla, wstawilam do pieca na 30-40 min (czas pieczenia zalezy od wielkosci kawalkow).
Rabarbar pokroilam na kawalki 3-4 cm, wymieszam z brazowym cukrem.

Kurczaka wyjelam z pieca i naczynia, na dno wylozylam przygotowany rabarbar, na to kawalki miesa i znow wstawilam calosc do pieca na 15 min.

Podalam z bulgurem i salatka. Pyszne.

*do marynaty mozna z powodzeniem dodac imbiru.

Załączniki

• Roast_Chicken_with_Rhubarb.jpg
    Roast_Chicken_with_Rhubarb.jpg
    125.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Oj slinie sie.
Malzonek bedzie podejrzliwie patrzyl na rabarbar, ale chlopcy i ja oczywiscie chetnie zjedza.
Lubie mieso ze slodka nuta.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wiesz, Ker, wcale az tak slodko nie jest. Dodatek cukru podkresla jedynie smak rabarbaru, powstaly sos jest cudowny.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
W samej rzeczy.
mniam.gif

Żałuj Ker, że nie zrobiłaś.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Robiłam dzisiaj tego kuraka. Do marynaty dodałam syropu z granatów, pominęłam masło na etapie pieczenia. Piekłam bez termoobiegu za to dłużej. Bardzo smaczne wyszło.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
kawazmlekiem @ 2 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1438416Yrs, ten syrop z granatów mnie zainteresował. Do czego (oprócz tego kuraka
icon_biggrin.gif
) się go używa?
Można do lodów, do pieczonej papryki, do pieczonego bakłażana, do buraków i kuraków. Wszechstronny jest
fiesgrins.gif

Na bakłażana podawałam przepis: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36205&hl=

Znalazłam artykuł Kręglickiej: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy...,Narszarab.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (dziunia @ 17 May 2013, 21:02 ) index.php?act=findpost&pid=1431584Tatter, a bulgur taki bez niczego, czy coś do niego dodajesz?
Kurczaka zapisuję do zrobienia
fiesgrins.gif
Bulgur robie na kilka sposobow. W postaci slatki na zimno z pomidorami, ogorkiem, ziolami, dressingiem albo typowej tabbouleh, albo tureckiej kisir (i tutaj do dressingu dodaje molase granatowa). Bulguru wtedy nie gotuje, zalewam wrzaca woda i zostawiam do napecznienia. Mozna dodac fete, smazony haloumi, bryndze.

Ryz mozna zastapic bulgurem z powodzeniem w wiekszosci dan...typu risotto, pilav, zapiekanki (jesienia robie taka z pomidorami, cavolo nero pod jogurtem).

Bulgurem mozna nadziewac liscie kapusty, a szczegolnie dobrze smakuja z winogronowymi, pomidory, oberzyny, papryki w dowolnych kombinacjach smakowych.

Bulgur dobrze lepi sie z miesem mielonym.

Daj znac jesli chcesz na cos przepis.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy