Kurczak z suszonymi śliwkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzisiaj, kiedy szukałam czegoś w szafkach kuchennych, trafiłam na dwa (po pół kilograma) opakowania suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek. Coś trzeba było z tym zrobić, bo okres przydatności do spożycia opiewał tylko na miesiąc. Najpierw przejrzałam moje ulubione "Smaki i aromaty", a póżniej wybrałam sie do supermarketu po kurczaka. Kupiłam go z przygodami, bo o 11.00 jeszcze nie wyłożono towaru. Ale nic to. Do domu wróciłam z kurczakiem, przygotowałam go na obiad, a teraz dzielę się z Wami tym doskonałym przepisem.
Składniki
- duży kurczak (mój ważył 1,8 kg)
- 2 pomarańcze
- 15 dkg masła
- 10 dkg śliwek kalifornijskich
- 10 dkg rodzynek
- 5 dkg migdałów pokrojonych w słupki - (ja wzięłam garść płatków migdałowych)
- łyżeczka przyprawy "5 smaków" - kupiłam gotową, ale można też zrobić samemu z cynamonu, gożdzików, mielonej gałki muszkatołowej, imbiru i białego pieprzu - dobierając ilość składników według własnego smaku i upodobań
- łyżeczka suszonego, lub 3 łyżeczki świeżego posiekanego estragonu - brałam suszony
- 5 ząbków czosnku
- łyżka miodu
- 25 ml (pół kieliszka do wódki) brandy
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Kurczaka starannie myjemy i osuszamy. W miseczce (trochę większej) ucieramy zmiażdzony czosnek (ja przepuściłam go przez praskę), przyprawę "5 smaków" (podobno najlepsza jest w sklepach orientalnych - musiałam zadowolić się tą z supermarketu), mód, sól i pieprz. Mieszamy z estragonem (kto ma świeży ten wygrywa) i 2 czubatymi łyżkami miękkiego masła.
Kurczaka układamy na desce, lekko wsuwamy palce pod skórę na szyi i odciągamy ją od mięsa. Trzonkiem widelca wkładamy pod powstałą pod skórą szczelinę ziołowe masło, tak głęboko, jak to tylko jest możliwe. To jedna z kulinarnych tajemnic mistrzów kuchni - ziołowe masło pod skórką spowoduje, że mięso kurczaka będzie nadzwyczaj soczyste i aromatyczne.
Teraz smarujemy kurczaka - także wewnątrz - przygotowaną z przypraw i czosnku pastą. Wkładamy do brzucha ptaka 2 łyżki masła i umytą starannie małą pomarańczę, nakłutą wcześniej widelcem, by wyciekał z niej podczas pieczenia sok.Związujemy sznurkiem nogi i kuper kurczaka.
Roztapiamy w brytfannie resztę masła, układamy na boku kurczaka ( ja układam od razu na grzbiecie) smarujemy starannie roztopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach przekładamy na drugi bok (ja go nie ruszam), znów smarujemy masłem i pieczemy kolejne 20 minut.
W salaterce mieszamy śliwki, rodzynki, migdały (ja płatki migdałowe), rum (ja brandy) i sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy. Jeśli na ostatnie 20 - 25 minut pieczenia układamy kurczaka na grzbiecie (ja nie muszę), równocześnie wsypujemy namoczone bakalie i wlewamy resztę soku. Tak przygotowany kurczak jest wspaniałym daniem na świąteczny obiad. Odpowiednim dodatkiem będzie ryż ugotowany na sypko i sos żurawinowy.

Moje uwagi - kurczaka piekę zazwyczaj dłużej - do zupełnej miękkości mięsa.

edit: ziołowym masłem, oprócz wkładania go do górnej części piersi kurczaka po odciągnięciu palcami skóry - pozostałą częścią smarujemy ptaka wewnątrz. Reszta jak w przepisie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
To musi być pyszne
lecker.gif
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,419
2,354
113
Mam troche glupie pytanie, ale wole sie upewnic, ze dobrze zrozumialam. Calego kurczaka smarujemy tym ziolowym maslem? Bo napisalas “przygotowana z przypraw I czosnku pasta” – to ta sama pasta, ktora byla wymieszana z maslem i uzyta do posmarowania kurczaka pod skorka?
Jesli dzis kupie kurczaka, to jutro zrobie na pozny obiad. Przepis brzmi przepysznie.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Aniutko, może napisałam dosyć niewyrażnie, ale to ta sama pasta. Wkładamy ją w szczelinę powstałą po odciągnięciu skóry palcami od strony szyi na piersiach kurczaka (najgłębiej jak się da, chociaż ta szczelina, żeby nie poszarpać skóry, nie wychodzi zbyt duża). Im więcej nam wejdzie, tym lepiej. Resztą pasty smarujemy kurczaka wewnątrz - jeśli kurczak duży, a pasty zostanie niezbyt wiele, to smarujemy cienko. A dalej jak w przepisie - do brzucha 2 łyżki masła, pomarańczę itd.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,419
2,354
113
Zrobilam, smaczny
icon_smile.gif
Nastepnym razem dam wiecej soli i moze cos ostrzejszego ciutke. Bakalie wyszly przepyszne. Dziekuje za przepis!
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mnie tez sie bardzo podoba. Uwielbiam mieso ze sliwkami, a kury jeszcze nie jadlam.
Znaczy musze po szkoleniu ptaka zlapac. Moze we wtorek, bo na razie mam i tak nieco za duzo w lodowce
icon_wink.gif


Tylko ciekawe, czy moi nie wzgardza nowoscia
gruebel_2.gif

Nie bedzie goryczy od skorki pomaranczy?

Oliwe moge zamiast masla czy lepiej jakis neutralny olej? A moze z pestek dyni?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ale ja mam ten toasted a nie surowy. To tez nie mozna? Polecaja do wypiekow.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ker, a czy Ty nie masz po prostu margaryny? Też tłuszcz roślinny, a do zrobienia pasty znacznie wygodniejszy niż oleje czy oliwy. Pozdrawiam
icon_mad.gif


edit: to zapewne sama byś wiedziała. Widocznie technologia przyrządzania margaryny ma niekorzystny wpływ na jej używanie. A na tym się nie znam. Przepraszam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy