- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kwadraty Orzechowe
na ciasto
* 1.5 szklanki mąki
* 1 /2 kostki masła
* 3 jajka
* 1/3 szklanki cukru, 1 łyżka miodu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 2 łyżki śmietany (18%)
na polewę
* orzechy opakowanie 150 - 200 g (dowolne orzechy, tym razem robiłam z laskowymi. Z włoskimi tez jest bardzo smaczne)
* 100 g śmietany (18%)
* 1 łyżka masła
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki miodu
1 . Rozbić jajka i oddzielić białka. Z cukru, miodu, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść ciasto. Ciastem wylepić natłuszczoną formę, formując niewysoki rant. ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 18 st. 20 min.
2. Orzechy rozbić, przesypać do garnka. Dodać śmietanę, cukier, miód i masło. Gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje.
3. Masę wyłożyć równą warstwą na podpieczony spód, zapiekać jeszcze 10 min.
Po wystudzeniu ciasto kroimy na kwadraty jak szarlotkę.
Piekę w kwadratowej blaszce 23 x 23 cm.

na ciasto
* 1.5 szklanki mąki
* 1 /2 kostki masła
* 3 jajka
* 1/3 szklanki cukru, 1 łyżka miodu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 2 łyżki śmietany (18%)
na polewę
* orzechy opakowanie 150 - 200 g (dowolne orzechy, tym razem robiłam z laskowymi. Z włoskimi tez jest bardzo smaczne)
* 100 g śmietany (18%)
* 1 łyżka masła
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki miodu
1 . Rozbić jajka i oddzielić białka. Z cukru, miodu, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść ciasto. Ciastem wylepić natłuszczoną formę, formując niewysoki rant. ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 18 st. 20 min.
2. Orzechy rozbić, przesypać do garnka. Dodać śmietanę, cukier, miód i masło. Gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje.
3. Masę wyłożyć równą warstwą na podpieczony spód, zapiekać jeszcze 10 min.
Po wystudzeniu ciasto kroimy na kwadraty jak szarlotkę.
Piekę w kwadratowej blaszce 23 x 23 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: