lasagne z pesto i fasolka szparagowa

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
mam nadzieje, ze nie powtarzam przepisu, przejrzalam w wyszukiwarce ale jesli cos mi umknelo to prosze moderatora o podczepienie

za kazdym razem, gdy mam niepspodziewanych gosci na kolacje to danie to murowany sukces przy minimum wysilku. skladniki te mam zawsze w spizarni, a przygotowanie zajmuje naprawde nie wiecej niz 10 minut
icon_razz.gif
(czasem, jak wiem ze bede dlugo w pracy to przygotowuje wszystko rano, przykrywam a jka wracam to trzeba tylko rozgrzac piekarnik, 30 minut i wszystko gotowe
icon_smile.gif
)

-makaron na lasagne jajeczny (nie trzeba obgotywywac)
-beszamel dosyc rzadki wg ulubionego przepisu lub gotowy (na mala blaszke- tak na 2,5 platka lasagne, ok 4 nieduze porcje- starcza 500 ml)
-pesto (trzeba uwazac zeby nie bylo za duzo oleju) do smaku, ja daje ok 4-5 lyzek na 500 ml beszamelu
-fasolka szparagowa zielona, obgotowana na parze ( ja daje duzo bo lubie, a takze bo kazdy sposob dobry by przemycic troche warzyw komus, kto ich nie lubi:)
-parmezan starty (tyle by mniej wiecej przykryc kazda warstwe)

blaszke (moja na wielkosc 2,5 plata makaronu) smarujemy maslem. w misce mieszamy beszamel (minus 3-4 lyzki na ostatnia warstwe) z pesto i obgotowana fasolka. wykladamy 3-4 lyzki sosu na blaszke i rozmarowujemy tak zeby caly spod byl dobrze przykryty. na to wykladamy platy makarony, ponownie smarujemy 3-4 lyzkami sosu i obsypujemy parmezanem, na to znowu makaron, sos ,parmezan itd. az do wykonczenia zielonego sosu. ostatnia warstwe makaronu smarujemy samym beszamelem i obsypujemy parmezanem obficie. pieczem przez ok 25 minut w 180 stopniach.

smacznego!

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Bardzo dobre. Mozna tez dodac ziemniaki pokrojone w drobna kostke.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Czy beszamel można czymś zastąpić?
Ja tak nie bardzo przepadam za beszamelem, zwłaszcza jeśli na mleku robiony... No chyba, że można zamiast mlecznego - na bulionie przygotować...
A tak smacznie brzmi, że chętnie bym spróbowała.
mniam.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Małgoś.dz. @ 31 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=477815Czy beszamel można czymś zastąpić?
Ja tak nie bardzo przepadam za beszamelem, zwłaszcza jeśli na mleku robiony... No chyba, że można zamiast mlecznego - na bulionie przygotować...
A tak smacznie brzmi, że chętnie bym spróbowała.
mniam.gif
Lasagne musza sie w czyms ugotowac / mimo, ze dzieje sie to w piekarniku /.
icon_mrgreen.gif

Mozesz zrobic z surowych / ugotowanych wczesniej / i zapiekanych pod grillem, ale to juz jest troche inne danie / plat ciasta na dole, nadzienie, plat na gorze /.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
No ja wiem, że lasagnie musi być pod jakmś sosem. Nie raz robiłam wszelakie.
icon_smile.gif

Chodzilo mi o to, czy w tej konkretnej wersji - można beszamel zastąpic jakimś innym sosem (no, nie wiem, np. pomidorowym, czy a'la beszamelem na bulionie) tak, żeby nie stracić zbytnio na smaku? A może nie warto, bo juz nie wyjdzie tak dobre, jak w wersji pierwotnej?

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Pomidorowym raczej nie: smak bedzie zupelnie inny.

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
przykro mi ale w tym daniu chyba nie ma mozliwosci zastapienia beszamelu innym sosem...

ale beszamel mieszamy z pesto wiec ma smak delikatnego pesto (jakby co to oczywiscie mozna dodac go wiecej, wedle gustu)

w oryginalnym przepisie sa ziemniaki, ja ich nie dodaje bo nigdy ziemniakow nie mam w domu, ale kiedys specjalnie kupie
icon_smile.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
No to mam pomysł na obiadek na jutro
icon_smile.gif

Chyba trochę zmodyfikuję ( nie byłabym sobą !) zrobię po warstwie pieczarkowej i fasolkowej.
Co do pesto - nie wiem. Moj dziwny czasem Mąz ma awersję ( a przede wszystkim nosa) do bazylii. Wyczuje i już! Na pizzy z sosem pomidorowym mu dam radę przemycić, tu będzie gorzej !

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy