- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ten pyszny przepis znalazłam na stronie z przepisami kuchni żydowskiej. Od polskich racuszków, znanych chyba większości osób
, różnią się dodatkiem korzennych przypraw, co stanowi ciekawą odmianę. Polecam
200 ml mleka
50 ml wody
300 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
1 łyżka rozpuszczonego masła
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jabłka
szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem, wlać mleko i masło. Zmiksować. Dodać mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować ciasto. Dodać 2 obrane, starte na tarce jabłka.
Na gorącej teflonowej patelni smażyć placuszki aż będą z obu stron złote.
Można podać z konfiturą, twarogiem lub posypane cukrem pudrem.



200 ml mleka
50 ml wody
300 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
1 łyżka rozpuszczonego masła
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jabłka
szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem, wlać mleko i masło. Zmiksować. Dodać mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować ciasto. Dodać 2 obrane, starte na tarce jabłka.
Na gorącej teflonowej patelni smażyć placuszki aż będą z obu stron złote.
Można podać z konfiturą, twarogiem lub posypane cukrem pudrem.