- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Lazania wegetariańska wersja qd
Skladniki:
1 opakowanie gotowych platów na lazanię ( użyłam Barilla))
1 cukinia
1 por
100-150 g twardego sera żółtego
500 g twarogu sernikowego 4% lub 6% tłuszczu ( użyłam President z owada)
50 g łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek, oregano, tarta skórka z cytryny
1 puszka 400 g gotowego sosu do pizzy ( użyłam Muttti)
tarta mozarella i tarty parmezan lub grana padano lub inny twardy ser o wyraźnym smaku ( użyłam serów z marketu)
Wykonanie:
Pora oczyścić, pokroić drobno, poddusić na patelni na oliwie. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser twardy pokroić w drobną ( ca 5 mm) kostkę. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
W misce wymieszać powyższe składniki z twarogiem, dodać skórkę z cytryny, sół, pieprz, tymianek i oregano ( mogą być suche); masa powinna być zbyt słona i zbyt pieprzna.
Otworzyć puszkę sosu do pizzy . Dno naczynia do zapiekania lekko natłuścić i układać warstwami:
Platy lazanii, warstwa masy serowej, płaty lazanii, warstwa sosu do pizzy i tak dalej. Ostatnia warstwa powinna być z masy serowej. Całość posypać serami i odstawić na parę godzin, żeby makaron zmiękł. Piec ok. 35-40 min w 200 C, grzanie góra/dół bez termoobiegu.
![20220308_155505[1].jpg 20220308_155505[1].jpg](https://www.cincin.cc/data/attachments/83/83622-70e02e11260c5ce0771ba4b81932e462.jpg)
Skladniki:
1 opakowanie gotowych platów na lazanię ( użyłam Barilla))
1 cukinia
1 por
100-150 g twardego sera żółtego
500 g twarogu sernikowego 4% lub 6% tłuszczu ( użyłam President z owada)
50 g łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek, oregano, tarta skórka z cytryny
1 puszka 400 g gotowego sosu do pizzy ( użyłam Muttti)
tarta mozarella i tarty parmezan lub grana padano lub inny twardy ser o wyraźnym smaku ( użyłam serów z marketu)
Wykonanie:
Pora oczyścić, pokroić drobno, poddusić na patelni na oliwie. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser twardy pokroić w drobną ( ca 5 mm) kostkę. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
W misce wymieszać powyższe składniki z twarogiem, dodać skórkę z cytryny, sół, pieprz, tymianek i oregano ( mogą być suche); masa powinna być zbyt słona i zbyt pieprzna.
Otworzyć puszkę sosu do pizzy . Dno naczynia do zapiekania lekko natłuścić i układać warstwami:
Platy lazanii, warstwa masy serowej, płaty lazanii, warstwa sosu do pizzy i tak dalej. Ostatnia warstwa powinna być z masy serowej. Całość posypać serami i odstawić na parę godzin, żeby makaron zmiękł. Piec ok. 35-40 min w 200 C, grzanie góra/dół bez termoobiegu.
![20220308_155505[1].jpg 20220308_155505[1].jpg](https://www.cincin.cc/data/attachments/83/83622-70e02e11260c5ce0771ba4b81932e462.jpg)