Lebkuchen

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
A gotowe ciasteczko ile Ci waży?
icon_mrgreen.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Zrobiłam znowu bo się skończyły.
icon_mrgreen.gif

Z podwójnej porcji, tylko zapomniałam o dodaniu skórki cytrynowej. Umaczam je w takim razie w lukrze cytrynowym z dodatkiem odrobiny kwasu cytrynowego.
icon_redface.gif

Dałam suszone śliwki i siekane orzechy laskowe (które nieco zdominowały smak, ale i tak są pyszne). Tym razem ciasto było twardsze po ostygnięciu, a pierniczki wyrosły bardziej w górę niż na boki.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
l2.jpg
Moje,schowałam je przed sobą
icon_mrgreen.gif
mam sklerozę,ale pamiętam gdzie je włożyłam i od czasu do czasu podjadam.
Pierników nie ruszam ,a i tak ich sporo ubyło.
 

Załączniki

  • l2.jpg
    l2.jpg
    29.8 KB · Wyświetleń: 5

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
jestem od nich uzależniona, zrobiłam dwie porcje, ale ciągle podjadam i pewnie będzie trzeba dorobić
icon_redface.gif

najbardziej lubię je z lukrem z soku z cytryny.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Wyciągam, bo cieszyły się u mnie powodzeniem, trzeba zrobić choć jedną porcję.


EDIT:
Dziś zrobiłam mniejsze; wyszlo mi ponad pięćdziesiąt ciasteczek, które lekko oblałam cytrynowym cukrem.
Piekłam 12 minut w 170 stopniach.

lebkuchen.jpg
 

Załączniki

  • lebkuchen.jpg
    lebkuchen.jpg
    81.9 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
W tym roku zmieniłam odrobinę proporcje - dałam 100g mielonych migdałów i odpowiednio mniej mąki (pełnoziarnistej orkiszowej). Do kandyzowanych skórek cytrusowych dorzuciłam otartą skórkę z cytryny. Tak pięknie pachną, że nie będę lukrować. Są malutkie, na dwa kęsy:

lebkuchen.jpg lebkuchen1.jpg
 

Załączniki

  • lebkuchen.jpg
    lebkuchen.jpg
    96.9 KB · Wyświetleń: 5
  • lebkuchen1.jpg
    lebkuchen1.jpg
    94.4 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Robię bez lukru i ... juz nie mam, wszystkie poszly w paczki świateczne dla ludzi
icon_smile.gif

Nic to, w sobote przychodzi moja młoda znajoma na pieczenie pierniczków, bardzo lubi lebkuchen, bedziemy piec te i skandynawskie imbirowe.
 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,292
265
83
Czy te ciastka już teraz pieczecie na święta? Czy to na bieżące spożycie, a świąteczne dopiero pózniej?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Jeśli lubisz miękkie, lekko ciągnące się w środku i bardzo aromatyczne ciasteczka, to z pewnością będą Ci smakować.
Uprzedzam, że smakują mało pierniczkowo, ale są pyszne.

EDIT:
A ja norymberskich jeszcze nie piekłam; wygląda na to, że to duże niedopatrzenie...
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: