Leczo na zimę

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
4 kg pomidorów
1 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg ogórków lub cukinii
1/2 kg marchwii
sól, pieprz do smaku
1 1/2 szkl. oleju
Na oliwę wrzucić pokrojoną marchew, cebulę, cukinię, paprykę i pomidory ( obrane ze skóry), poddusić, doprawić do smaku. Lekko twarde nakładać do słoików i pasteryzować ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić jeszcze ziołami, ew. cukrem. Dodać podsmażoną kiełbaskę lub parówki. Podawać np. z ryżem ugotowanym na sypko.

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Zostało mi parę pomidorków i papryk, i zrobiłam to leczo z połowy porcji. Doprawiłam jeszcze czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bazylią i oregano (uwielbiam oregano i sypię je wszędzie). Ponieważ moję dziecię nie lubi w sosie cząstek pomidorów to po oskórowaniu ich zmiksowalam je trochę w blenderze. Wyszło mi z tego (1/2 porcji) 5 litrów. Mąż tylko miał zasztrzeżenia, czemu takie pyszności pakuje do słoika, a nie zrobiłam na obiad .

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
A cukinii/ogorkow nie obierac?
Z ogórkami nigdy nie robiłam, ale za to z cukinią robię namiętnie. Nigdy nie obieram cukinii ze skórki (nie tylko do lecza, ale też do wszelkich innych potraw z cukinii). Skórka cukinii jest smaczna, no i daje swym zielonym kolorem dodatkowy efekt.
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Ja obieram Róbcie jak chcecie, chyba nie ma to większego znaczenia jeśli chodzi o smak
Peniu, fajnie, że Wam smakuje

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Zrobilam. Dosc pracowity weekend mialam
icon_smile.gif
, bo i chlebki i ciasto na zakwasie pieklam, ale nie narzekam. Lubie, jak cos ciagle sie dzieje w kuchni :mrgreen:. A wiec do rzeczy. Pyszne to leczo. Wyszedl mi strasznie duzy gar, ale jakos udalo mi sie znalezc odpowiednia ilosc sloikow, zeby to wszystko pomiescic
icon_smile.gif
. Teraz zima mi juz nie straszna 8).

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Beatko, a myslisz, ze mozna tez zrobic przecierajac najpierw pomidory i laczac reszte skladniow z przecierem, bo mi sie nie chce obierac pomidorow :mrgreen:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Beatko, a myslisz, ze mozna tez zrobic przecierajac najpierw pomidory i laczac reszte skladniow z przecierem, bo mi sie nie chce obierac pomidorow
Ja właśnie tak robię.
icon_smile.gif
Najpierw gotuję same pomidory, przecieram je, i dopiero wtedy dodaję resztę warzyw. Wychodzi tak samo dobre, a może nawet i lepsze ;) bo pestek pomidorowych właściwie już nie ma.
icon_smile.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Beatko, a myslisz, ze mozna tez zrobic przecierajac najpierw pomidory i laczac reszte skladniow z przecierem, bo mi sie nie chce obierac pomidorow
Ja właśnie tak robię.
icon_smile.gif
Najpierw gotuję same pomidory, przecieram je, i dopiero wtedy dodaję resztę warzyw. Wychodzi tak samo dobre, a może nawet i lepsze ;) bo pestek pomidorowych właściwie już nie ma.
icon_smile.gif
Dzieki za odpowiedz
icon_biggrin.gif
I pakujesz to wszystko do przecieru i dusisz jeszcze troszke???, a potem do sloikow?
icon_biggrin.gif

Kurcze mam smaka na to leczo!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Ja też tak robię najczęściej jak Małgoś mówi, nie lubię pestek pomidorowych, ale przepis podałam tak jak mam w zeszycie :oops:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja też tak robię najczęściej jak Małgoś mówi, nie lubię pestek pomidorowych, ale przepis podałam tak jak mam w zeszycie :oops:
Dzieki Beatko
icon_biggrin.gif
Ja tez nie lubie pestek. Mialam dzisiaj robic, ale autko poszlo do mechanika, jutro tez nie zrobie i sie boje czy te pomidory to jeszcze dlugo beda.
icon_sad.gif
Z racji pozniejszych wakacji w tym roku ze wszystkimi przetworami jestem potwornie opozniona.

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Dziś planuję słoikować moje pomidorki, papryczkę, kabaczka, cebulkę,... łącząc wszystko w to właśnie leczo.
Później lub jutro słów kilka o moich "wrażeniach"

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,575
26
38
zrobilabym ale chyba nie mam tak wielkiego gara :shock:

a mozna obrac pomidory i pozbawic je gniazd i pokroic, czy szybsze jest przecieranie-tu prosze dokladna instrukcje co i jak ;)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
taka płaska końcówka z wypukłą spiralą czy coś takiego, nie wiem jak to nazwać. Może zrobię zdjęcie, to Ci pokażę

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy