Leczo na zimę

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
4 kg pomidorów
1 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg ogórków lub cukinii
1/2 kg marchwii
sól, pieprz do smaku
1 1/2 szkl. oleju
Na oliwę wrzucić pokrojoną marchew, cebulę, cukinię, paprykę i pomidory ( obrane ze skóry), poddusić, doprawić do smaku. Lekko twarde nakładać do słoików i pasteryzować ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić jeszcze ziołami, ew. cukrem. Dodać podsmażoną kiełbaskę lub parówki. Podawać np. z ryżem ugotowanym na sypko.
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Zostało mi parę pomidorków i papryk, i zrobiłam to leczo z połowy porcji. Doprawiłam jeszcze czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bazylią i oregano (uwielbiam oregano i sypię je wszędzie). Ponieważ moję dziecię nie lubi w sosie cząstek pomidorów to po oskórowaniu ich zmiksowalam je trochę w blenderze. Wyszło mi z tego (1/2 porcji) 5 litrów. Mąż tylko miał zasztrzeżenia, czemu takie pyszności pakuje do słoika, a nie zrobiłam na obiad .
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
A cukinii/ogorkow nie obierac?
Z ogórkami nigdy nie robiłam, ale za to z cukinią robię namiętnie. Nigdy nie obieram cukinii ze skórki (nie tylko do lecza, ale też do wszelkich innych potraw z cukinii). Skórka cukinii jest smaczna, no i daje swym zielonym kolorem dodatkowy efekt.
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Ja obieram Róbcie jak chcecie, chyba nie ma to większego znaczenia jeśli chodzi o smak
Peniu, fajnie, że Wam smakuje
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Zrobilam. Dosc pracowity weekend mialam
icon_smile.gif
, bo i chlebki i ciasto na zakwasie pieklam, ale nie narzekam. Lubie, jak cos ciagle sie dzieje w kuchni :mrgreen:. A wiec do rzeczy. Pyszne to leczo. Wyszedl mi strasznie duzy gar, ale jakos udalo mi sie znalezc odpowiednia ilosc sloikow, zeby to wszystko pomiescic
icon_smile.gif
. Teraz zima mi juz nie straszna 8).
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Beatko, a myslisz, ze mozna tez zrobic przecierajac najpierw pomidory i laczac reszte skladniow z przecierem, bo mi sie nie chce obierac pomidorow :mrgreen:
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Beatko, a myslisz, ze mozna tez zrobic przecierajac najpierw pomidory i laczac reszte skladniow z przecierem, bo mi sie nie chce obierac pomidorow
Ja właśnie tak robię.
icon_smile.gif
Najpierw gotuję same pomidory, przecieram je, i dopiero wtedy dodaję resztę warzyw. Wychodzi tak samo dobre, a może nawet i lepsze ;) bo pestek pomidorowych właściwie już nie ma.
icon_smile.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Beatko, a myslisz, ze mozna tez zrobic przecierajac najpierw pomidory i laczac reszte skladniow z przecierem, bo mi sie nie chce obierac pomidorow
Ja właśnie tak robię.
icon_smile.gif
Najpierw gotuję same pomidory, przecieram je, i dopiero wtedy dodaję resztę warzyw. Wychodzi tak samo dobre, a może nawet i lepsze ;) bo pestek pomidorowych właściwie już nie ma.
icon_smile.gif
Dzieki za odpowiedz
icon_biggrin.gif
I pakujesz to wszystko do przecieru i dusisz jeszcze troszke???, a potem do sloikow?
icon_biggrin.gif

Kurcze mam smaka na to leczo!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Ja też tak robię najczęściej jak Małgoś mówi, nie lubię pestek pomidorowych, ale przepis podałam tak jak mam w zeszycie :oops:
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja też tak robię najczęściej jak Małgoś mówi, nie lubię pestek pomidorowych, ale przepis podałam tak jak mam w zeszycie :oops:
Dzieki Beatko
icon_biggrin.gif
Ja tez nie lubie pestek. Mialam dzisiaj robic, ale autko poszlo do mechanika, jutro tez nie zrobie i sie boje czy te pomidory to jeszcze dlugo beda.
icon_sad.gif
Z racji pozniejszych wakacji w tym roku ze wszystkimi przetworami jestem potwornie opozniona.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Dziś planuję słoikować moje pomidorki, papryczkę, kabaczka, cebulkę,... łącząc wszystko w to właśnie leczo.
Później lub jutro słów kilka o moich "wrażeniach"
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
zrobilabym ale chyba nie mam tak wielkiego gara :shock:

a mozna obrac pomidory i pozbawic je gniazd i pokroic, czy szybsze jest przecieranie-tu prosze dokladna instrukcje co i jak ;)
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
taka płaska końcówka z wypukłą spiralą czy coś takiego, nie wiem jak to nazwać. Może zrobię zdjęcie, to Ci pokażę